دندانپزشک کودکان و اطفال پروتزهای دندان (روكش دندان و دندان مصنوعی) درمان پوسیدگی دندان چگونه است؟ ایمپلنت دندان چیست جراحی و كشيدن دندان اصلاح طرح لبخند با كامپوزيت ونير و لمينت عصب کشی دندان جرم گیری و بلیچینگ دندان

  • صفحه اصلی
  • خدمات
  • دندانپزشک کودکان و اطفال پروتزهای دندان (روكش دندان و دندان مصنوعی) درمان پوسیدگی دندان چگونه است؟ ایمپلنت دندان چیست جراحی و كشيدن دندان اصلاح طرح لبخند با كامپوزيت ونير و لمينت عصب کشی دندان جرم گیری و بلیچینگ دندان
دندانپزشک کودکان و اطفال پروتزهای دندان (روكش دندان و دندان مصنوعی) درمان پوسیدگی دندان چگونه است؟ ایمپلنت دندان چیست جراحی و كشيدن دندان اصلاح طرح لبخند با كامپوزيت ونير و لمينت عصب کشی دندان جرم گیری و بلیچینگ دندان

دندانپزشکی كودكان


دندانپزشکی کودکان شاخه ای از دندانپزشکی است که به ارائه مراقبت های بهداشتی و درمانی با تاکید بر مساله پیشگیری و درمانی کودکان از بدو تولد تا بزرگسالی و به ویژه برای افراد دارای نیازهای ویژه میپردازد. کودکان در ٦ ماهه اول زندگی خود شروع به درآوردن دندان می کنند و در سن ٦ تا ٧ سالگی هم شروع به از دست دادن اولین مجموعه دندانهای شیری خود می کنند که در نهایت دندانهای دائمی و ثانویه جایگزین می شوند بنابراين توصیه می شود که والدین برای رویش منظم دندان های دائمی، بچه های خود را در سن ١ سالگی یا ٦ ماه پس از بیرون آمدن اولین دندان حتما به دندانپزشک اطفال ببرند.


خدمات دندانپزشكی اطفال


ترميم دندانهای شيری  خراب شدن دندان شیری کودکان

  • ترميم دندانهای شيری

سلامت دندانهاي شيری به اندازه دندانهاي دائمي مهم است. دندان های کودکان ممکن است به دلایل مختلفی مانند پوسیدگی ، شکستگی و عدم رشد مناسب پر شوند. پرکردن دندان مخصوص دندان های دائمی نیست و می توان آن را برای دندان شیری نیز انجام داد.

  • فلورايدتراپي

فلوراید تراپی، کاربرد موضعی فلوراید بصورت دوره‌ای بر روی دندان‌های کودکان است كه باعث افزایش مقاومت آنها در برابر پوسیدگی است. فلورایدتراپی از وقتی که همه دندان‌های شیری درآمدند، حدود ۲ سالگی شروع شده و تا ۳ سال بعد از رویش آسیای دوم دائمی حدود ۱۴ سالگی با نظر دندانپزشک ۳ تا ۶ ماه یکبار تمدید و ادامه یابد. همزمان با فلورایدتراپی در مطب ممکن است دندانپزشک برای برخی از کودکان بالای ۶ سال که در خطر بالای ایجاد پوسیدگی دندان‌ هستند کاربرد دهان‌شویه‌های فلوراید را هم تجویز کند. در این روش دندانپزشک ابتدا دندان‌ها را با برس و خمیر مخصوص تمیز می‌کند و سپس فلوراید به صورت ژل یا وارنیش روی دندان‌ها مالیده می‌شود. پس از آن کودک باید چند بار آب دهان خود را خالی کند ولی دهان نباید شسته شود و تا نیم‌ ساعت هم از خوردن و آشامیدن دوری کنید.

  • سيلانت تراپي

فیشورسیلانت ماده ای ترمیمی و هم رنگ دندان است که توسط آن شیارهای عمیق سطح جونده دندان ها با آن پوشیده شده و بدین ترتیب شیارها کم عمق می شود.
در بعضی از کودکان سطح جونده دندان 6 تازه رویش یافته در سن 6 سالگی دارای شیارهاي عمیقی است که با مسواک زدن تمیز نمی شود و خورده های مواد غذایی ومیکروب ها در داخل شیارها قرار گرفته و باعث پوسیدگی دندان می شود. برای از بین بردن این مشکل قبل از اینکه این شیارهای عمیق پوسیده شوند دندانپزشک شیارهای عمیق را با مواد فیشور سیلانت کم عمق کرده، بطوری که با مسواک زدن سطح جونده دندان به راحتی تمیز شود و بدین ترتیب از تجمع خورده های مواد غذایی در داخل شیارها و ایجاد پوسیدگی جلوگیری خواهد شد.

بهترین زمان فیشورسیلانت برای دندان 6 از سن 6 سالگی تا 9 سالگی و برای دندان 7 از سن 11 سالگی تا 13 سالگی است. فیشورسیلانت تراپی بدون درد بوده و نیاز به تزریق ماده بی حسی ندارد و فیشورسیلانت توسط دندانپزشک انجام می شود.

  • روكش دندان شيري

اگر پوسیدگی دندان شیری شدید باشد ، دیگر نمی توان با پرکردن از شکستگی و پوسیدگی در امان ماند. در چنین مواردی ، روکش فلزی مخصوصی ساخته می شود و روی دندان چسبانده می شود. این روکش وقتی دندان شیری با آن می افتد از دهان خارج می شود.

  • عصب كشي دندان شيري

در صورتی که عصب داخل دندان شیری آسیب دیده باشد، دندانپزشک به جای کشیدن خود دندان، آن را درمان می‌کند. عصب کشی دندان شیری به منظور حفظ دندان تا زمان افتادن انجام می‌شود. در این روش هرگونه درد و بیماری در قسمت ریشه‌ی دندان شیری از بین می‌رود.


نشانه‌های زیر بیانگر ضروری بودن درمان ریشه در کودکان است:

  1. آبسه دندان
  2. پوسیدگی شدید و عفونت دندان کودک
  3. التهاب یا قرمزی اطراف دندان آسیب‌دیده
  4. حساسیت شدید دندان کودک به سرما یا گرما
  5. درد شبانه دندان
  6. درد خود به‌ خود
  7. پوسیدگی‌های عمیق که با رادیوگرافی مشخص شود نزدیک عصب دندان است
  8. درد مداوم دندان هنگام جویدن یا حتی لمس کردن آن
  9. دردناک و حساس شدن گره‌های لنفاوی
  10. شکستگی دندان که پالپ دندان را تحت تأثیر قرار دهد
  11. شل شدن غیرمنتظره دندان آسیب‌دیده
  12. برخی از موارد ضربه خوردن دندان‌ها

رویش منظم دندان های دائمی در کودکان


در مواردی کودک دندان های شیری را زودتر از دست می‌دهد یا دندان شیری زودتر از موعد کشیده می‌شود. در این صورت دندان های دو طرف آن، شروع به حرکت به سمت فضای خالی می‌کنند. از طرفی دندان دائمی کودک هنوز رویش پیدا نکرده است و در زیر لثه قرار دارد. اگر جای خالی دندان دائمی با دندان دیگری پر شود، دندان زیر لثه نمی‌تواند به شکل کامل رویش پیدا کند و در نتیجه منجر به رویش نامرتب دندان‌های دائمی می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق باید با مراجعه به موقع به دندانپزشک و انجام اقدامات لازم تا زمان رویش دندان دائمی زیرین، دندان شیری حفظ و نگهداری شود. در موارد ضروری پس از افتادن یا کشیدن دندان شیری، با انجام قالب گیری وسیله‌ای به نام فضانگهدار توسط دندانپزشک کودک ساخته شده و در فضای خالی قرار داده می‌شود تا باعث رویش منظم دندان های دائمی شود.


راههاي پيشگيري از پوسيدگی دندان كودكان


پيشگيری از پوسيدگی دندان كودكان و اطفال  دندان درد در کودکان نشانه چیست؟

  1. ارائه آموزش‌های بهداشتی به کودک و والدین برای حذف پلاک دندانی از روی دندان به کمک مسواک و نخ دندان
  2. ارائه آموزش‌های بهداشتی به کودک و والدین برای تعدیل رژیم غذایی تا تعداد دفعات دریافت مواد و نوشیدنی‌های قندی کمتر شود.
  3. استفاده از فلوراید درمانی موضعی
  4. استفاده از فیشور سیلانتها یا شیارپوشهای دندانی

پروتز دندانی


پروتز دندان در اصطلاح به معني دندان مصنوعی يا روكش دندان است. پروتزهای دندانی براي جايگزيني دندان از دست رفته و جلوگيري از عواقب منفي از دست دادن دندان استفاده ميشود. 
برخی از مزایای مهم پروتز دندان عبارت اند از:

  1. بازتوانی و نگهداری موثر از دهان و دندان
  2. حفاظت از دندان های مصنوعی جزئی
  3. کاهش تحلیل رفتگی استخوان فک
  4. افزایش کیفیت زندگی بیماران
  5. افزایش زیبایی

انواع پروتز دندان


پروتز ثابت ( روکش دندان )

پروتز ثابت دندان كه در بين عموم جامعه به آن روكش دندان نيز گفته ميشود، ظاهر مناسبي دارد و از پروتز متحرك دندان محبوب تر است. پروتز ثابت دندان خود بر دو نوع است:

پروتز ثابت دندان - روکش دندان قیمت روکش دندان چقدر است

  • روكش تك واحدي دندان

زمانيكه ساختار دندان به علت پوسيدگي و يا عصب كشي ضعيف شده و يا به دليل عصب كشي تيره شده باشد، استفاده از پروتز ثابت دندان بهترين روش است. روكش در واقع یک کلاهک فلزی یا سرامیکی یا ترکیبی از هر دو است که در لابراتوار ساخته شده و بر روی دندان قرار گرفته و کل دندان را در بر می گیرد و سبب استحكام ساختار باقيمانده دندان ميشود و ظاهر آن را بهبود مي بخشد. نحوه اتصال اين پروتز مي تواند با چسب هاي مخصوص يا پيچ باشد. تنها دندانپزشک معالج می تواند این پروتز را از دهان خارج کند. گفته ميشود طول عمر روكش هاي دنداني ١٠ تا ١٥ سال است كه در صورت رعايت دستورالعمل هاي دندانپزشك و رعايت بهداشت دهان و دندان از اين ميزان بيشتر ميشود.

  • بريج دندان

بريج دندان نوع ديگري از پروتز ثابت دندان است که در آن فرد یک یا چند دندان خود را از دست داده است، با تراش دو دندان مجاور فضاي خالی یک پل يا بريج بین دندانهای پایه زده می شود و از آن دندانها جهت ساخت تكيه گاه استفاده مي كنيم تا ناحیه خالی از دندان پر شده و توانایی جویدن و زیبایی به فرد باز گردد. اگر بعد از بريج دندان متوجه شدید تغییراتی در گاز گرفتن غذاها در شما ایجاد شده یا جویدن غذا ناراحت کننده شده است، به پزشک مراجعه کنید تا بریج شما را معاینه کند. اگر در اطراف بریج درد، قرمزی، تورم یا خونریزی دارید، با دندانپزشک خود تماس بگیرید. بزرگترین عیب بريج دندانی این است که در برخی موارد مجبور هستیم مینای دندان را تراش دهیم که اینکار غیرقابل بازگشت است. چون مینای دندان یکی از بخش های بدن است که رشد نیمکند و توانایی بازسازی مجدد به صورت طبیعی را ندارد. پل‌های دندان می‌توانند حداقل پنج تا هفت سال دوام داشته باشند. با رعایت بهداشت دهان و دندان و تمیزکاری‌های منظم و حرفه‌ای، پل ممکن است بیش از ۱۰ سال دوام پیدا کند.


نكات مهم هنگام استفاده از پروتز ثابت


  1. در طول روز دوبار دندان ها را با نخ دندان و مسواک و خمیر غیر ساینده تمیز کرد.

  2. از خوردن غذاهای سخت و شكستن هر شي سختي با دندان های روکش دار اجتناب کنید.

  3. در صورت دندان قروچه باید برای جلوگیری از آسیب به روکش ها از نایت گارد استفاده کنید. 

  4. استفاده از مسواكهاي بين دنداني براي روكشهاي بهم چسبيده و يا بريج ها الزامي است.

  5. براي تميز كردن زير بريج هاي دنداني استفاده از نخ دندان مخصوص super floss الزامي است.

پروتز متحرک ( دندان مصنوعی )


گاهی به دلایل متعدد نمیتوان از پروتزهای دندانی ثابت برای جایگزینی دندانهای از دست رفته استفاده کرد، در چنين شرايطي استفاده از دندان مصنوعی تجويز ميشود. پروتز متحرک به راحتی داخل دهان گذاشته و یا برداشته میشود. پروتز متحرك بر سه نوع است:

دندان مصنوعی - پروتز متحرک  هزینه دندان مصنوعی چقدر است


پروتز دنداني پارسيل


پروتز دنداني پارسيل بيشتر با نام دندان تكه اي شناخته ميشود، يكي از انواع پروتزهاي دندان است كه برخلاف پروتز كامل براي جايگزيني يك يا چند دندان كشيده شده استفاده ميشود. دندانپزشك براي طراحي اين نوع پروتز بايد عوامل مختلفي از قبيل تعداد دندانهاي كشيده شده، محل دندانهاي كشيده شده و نحوه توزيع آن در قوس فكي و وضعيت سلامتي دندانهاي طبيعي بيمار را در نظر بگيرد. پروتزهای پارسیل دندان سه نوع کلی دارند: پروتز پارسیل اکریلی – فلزی، پروتز پارسیل اکریلی – سیمی و پروتز پارسیل تمام اکریل.


پروتز كامل دندان يا دست دندان


این نوع از پروتز متحرک برای افرادی که تمام دندانهای خود را از دست داده اند كاربرد دارد. هر چند امروزه با پیدایش ایمپلنت های دندانی، استفاده از این انواع پروتز دندان متحرک کمتر شده، اما هنوز به عنوان کم هزینه ترین درمان بی دندانی مورد استفاده قرار می گیرد. دست دندان کامل قدرت جویدن و تکلم بیمار بی دندان را بازسازی کرده، زیبایی دندان ها و صورت را به شخص برمی گرداند و باعث می شود فرم عضلات لب ها و صورت حفظ شود. در ابتدا دست دندان گیر و ثبات خوبی دارد اما تغییرات طبیعی جسم انسان و تغییرات فیزیکی در قطعه آکریلی، باعث می شود که با گذشت زمان، تطابق دست دندان با فک کم شده و موجب لقی و شکستگی شود. اين نوع پروتز ۸ تا ۱۲ هفته بعد از خارج شدن دندان‌ها و ترمیم بافت لثه ساخته شده و در دهان قرار می گیرد. پروتز کامل دندان يا دست دندان ۲ نوع است (معمولی و لثه نرم) و ۲ بخش دارد: قسمت دندان ها و بخش صورتی پروتز که بین افراد با نام لثه پروتز شناخته می شود.


پروتز دندان اوردنچر


پروتز دندان متحرک اوردنچر در واقع یک دست دندان کامل است که روی دو پایه دندانی یا چند پایه ایمپلنت می نشیند. پروتز دندان اوردنچر در مقایسه با پروتز کامل دندان راحت تر است، اما به هر حال متحرک بوده و راحتی آن از پروتز ثابت دندان کمتر است.


نكات مهم هنگام استفاده از پروتز متحرک


  1. پروتز متحرک وسیله شکننده ای است، لذا دقت کنید که آن را بر زمین رها نکنید و مراقب باشید تا هنگام تمیز کردن از دستتان نیفتد.
  2. برای تمیز کردن پروتز متحرک باید آن را خیس کرده و با ماده مخصوص پاک کننده پروتز ضد سایشی سطح آن را به دقت مسواک بزنید تا ذرات غذایی از بین شیارهای آن پاک شوند. از خمیر دندان برای پاک کردن پروتز استفاده نکنید.
  3. سعی کنید هر روز دندان مصنوعی خود را بشویید و آن را مرتبا مسواک بزنید تا از تجمع ذرات غذایی و لکه بر روی پروتز جلوگیری شود.
  4. شب ها از پروتز خود استفاده نكنيد آن را در آب نگه دارید تا تاب برندارد و یا ترک نخورد.

پوسيدگی دندان


پوسيدگی دندان در اثر ترشح اسيد از باكتريهاي پوسيدگي زا، رژیم غذایی نامناسب و بهداشت دهانی ضعیف ايجاد ميشود كه سبب از بين رفتن كلسيم و فسفر بافت سخت دندان ميشود. پوسیدگی دندان مرحله برگشت نابذير در فرآیند حل شدن مواد معدنی مینای دندان توسط اسید محسوب شده و درمان آن تنها از راه جایگزینی بافت سخت از دست رفته دندان با مواد ترمیمی دندانپزشكي امكان پذير می‌باشد. 
پوسیدگی‌ها توسط باکتری استرپتوكوك موتانس بر روی دندان به وجود می‌آیند. رعایت بهداشت دهان و استفاده از مسواک، از رشد باکتری، تشکیل پلاک و پوسیدگی دندان‌ها جلوگیری می‌کند.


مراحل پوسيده شدن دندان 


پوسيدگی تمام سطوح دندان را به طور يكسان درگير نميكند. شيارهاي سطح جونده دندانهاي آسيا محل مناسبي براي رشد ميكروبهاست و دندان از اين محل دچار پوسيدگي ميشود، سطوح بين دنداني نيز به علت عدم دسترسي موهاي مسواك مستعد پوسيدگي و بيماري لثه هستند. طوق دندان نيز محل تجمع ميكروبهاست.


نشانه‌های پوسیدگی دندان 

  1. تغییر رنگ مینای دندان: در محل پوسیدگی مینا قهوه‌ای یا سیاه رنگ می‌شود.
  2. سوراخ شدن دندان در محل پوسیدگی: گاهی میزان این تخریب کم است و فقط با معاینه دقیق مشخص می‌شود و گاهی مقدار زیادی از دندان از بین می‌رود، به طوری که شخص فکر می‌کند دندان او شکسته است.
  3. حساس بودن یا درد گرفتن دندان در موقع خوردن غذاهای سرد، گرم، ترش و شیرین.
  4. حساس یودن یا درد گرفتن دندان وقتی که دندانها را روی هم فشار می‌دهیم.
  5. بوی بد دهان می‌تواند به علل مختلف ایجاد شود که یکی از علتهای آن پوسیدگی دندانها است.
  6. گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان، پوسیدگی بین دندانی می‌تواند باعث گیر کردن مواد غذایی بین دندانها و پاره شدن نخ دندان هنگام استفاده شود.

عوامل خراب شدن دندان چیست؟


رژيم غذايي نامناسب و مصرف مواد قندي: 

از آنجا که همه ما مجبور به خوردن و نوشیدن برای زندگی هستیم، هیچ راهی برای جلوگیری از این مورد وجود ندارد و نقش مهمی در شکل گیری پوسيدگي دارد. وقتی شما غذا یا نوشیدنی هایی می خورید، کربوهیدرات ها تا زمانی که مسواک بزنید روی دندان های شما باقی می مانند.

حتی بعد از مسواک زدن، شما ممکن است قادر به حذف همه ذرات غذایی و یا کربوهیدرات ها از دندان ها نيستيد. غذاهایی که تمایل به چسبیدن به دندان های شما دارند، می توانند ریسک شما را برای پوسیدگی دندان افزایش دهند.

دهان خشک:

 بزاق، به شستن پلاک دندان ها کمک می کند. اگر دهان خشک با بزاق بسیار کمی دارد، پلاک می تواند به سرعت رشد کند

بهداشت دهانی ضعیف:

 مسواک زدن به طور مرتب به پلاک ها اجازه می دهد تا از مینای دندان بالا رود و به مینای دندان حمله کند.

مصرف داروها:

 بعضی از داروها مثل اسپری‌های آسم در طولانی‌مدت ترشح بزاق را کاهش می‌دهند. شربت‌های سرفه و ضد آلرژی نیز معمولاً برای طعم بهتر سرشار از قند هستند. از آنجا که این داروها چندین‌بار در طول روز و همچنین قبل از خواب مورد استفاده قرار می‌گیرند، دندان‌ها را در خطر پوسیدگی قرار می‌دهند.
اغلب مکمل‌های ویتامینی و شربت‌های افزایش وزن کودکان نیز حاوی قند هستند. ویتامین‌های پاستیل‌شکل هم بسیار شیرین و چسبناک بوده و مانند شکلات‌های عادی دندان را در خطر پوسیدگی قرار می‌دهند.

ازدحام و بی‌نظمی دندان‌ها:

 تمیزکردن دندان‌های پرازدحام و بی‌نظم دشوارتر است. در این موارد مواد غذایی به راحتی می‌توانند میان دندان‌ها گیر کنند و باقی بمانند. این نواحی محلی عالی برای رشد کلنی باکتری و بروز پوسیدگی دندان هستند؛ بنابراین باید حتماً نسبت به رفع بی‌نظمی دندان‌ها اقدام کرد.

اختلالات عملکردی عضلات دهان و زبان: 

حرکات زبان، لب‌ها و عضلات گونه حین جویدن به تمیزشدن دندان‌ها کمک می‌کند. باید توجه داشت که حرکات زبان در بعضی از موارد مثل کودکان مبتلا به لکنت زبان با محدودیت بیشتری همراه است. فلج مغزی، بعضی از بیماری‌های عضلانی و اختلالات در رشد اعصاب نیز عملکرد طبیعی عضلات دهان را مختل می‌کنند. در این موارد برای جبران عملکرد عضلات دهان در تمیزکردن دندان‌ها نیاز به درمان‌ها و مراقبت‌های خاص وجود دارد.


عوامل تشدید کننده خرابی دندان


 

  1. سیگار کشیدن
  2. داشتن دیابت
  3. خوردن غذاهای شیرین و پر کربوهیدرات  که باعث تغذیه شدن باکتری های درون دهان میشوند.
  4. عدم مسواک زدن و نخ دندان کشیدن منظم
  5. عدم مراجعه منظم به دندانپزشک جهت غربالگری و پیگیری
  6. خشکی دهان یا عدم ترشح کافی بزاق. بزاق غذاها و شکری که برای دندان خطرناک هستند را می شوید، و از مینای دندان محافظت میکند و آن را بازسازی میکند.

راههاي پيشگيري از خراب شدن دندان ها


  1. بعد از خوردن مواد غذايي، دندان های خود را با خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. به صورت ایده ال، بهتر است بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید، حداقل دو بار در روز. همچنین استفاده از پاک کننده های بین دندانی یا نخ دندان را برای پاک کردن فضاهای بین دندانی توصیه کرده است. اگر از مواد حاوی شکر استفاده کردید، باید قبل از مسواک زدن ۳۰ دقیقه صبر کنید و مینای دندانتان را پاک نکنید. اگر نمی توانید بعد از خوردن مواد غذایی مسواک بزنید، میتوانید حداقل با استفاده از آب یا دهانشویه، دهانتان را بشوييد. اگر شما در خطر بالایی برای پوسیدگی دندان قرار داشته باشید، ممکن است دندان پزشکتان توصیه به استفاده مرتب از دهان شویه های حاوی فلوراید کند. 
  2. استفاده از سیلانت دندانی برای تمام کودکان توصیه شده است. همچنین، این کار هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مفید است. سیلانت یک پوشش محافظ است که شیارها و شکاف های دندانی را پر میکند، مکان هایی که باکتری ها و غذا تمایل به تجمع دارند. این کار باعث پوسيده شدن سطح جویدنی دندان های عقبی میشود و حداقل ده سال عمر میکنند، قبل از آن که نیاز به انجام مجدد داشته باشند.
  3. به صورت منظم به دندان پزشک مراجعه کنید. معاینه مرتب دندان، جرم گیری و دیگر درمان ها میتوانند به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک کنند.
  4. تعداد میان وعده هایتان را محدود کنید. خوردن و نوشیدن مقدار کمی باعث میشود که دندان های شما حملات مداوم باشند، به خصوص زمانی که غذاهای شیرین می خورید.
  5. غذاهای سالم برای دندان مصرف کنید. رژیم غذایی برای تمام جنبه های سلامتی حیاتی است، مانند سلامت دهان. غذاهایی مانند چیپس و کیک که مدت زیادی در دهان شما باقی می مانند پوسیدگی دندان را تشدید خواهند کرد و البته غذاهای فرآوری شده و شیرین نیز گزینه خوبی نخواهند بود. برعکس، میوه ها و سبزی های تازه، به این دلیل که به ترشح بزاق کمک میکنند و مینای دندان ترمیم میشود، گزینه های خوبی هستند.

درمان دندان پوسيده


در صورتی که پوسیدگی گسترده نباشد، روش استاندارد برای درمان خرابی دندان، ترميم دندان است. در این روش، بخش پوسیده‌ی دندان با فرز برداشته شده و با یک ماده ترمیمی مانند آلیاژ نقره، طلا، سرامیک یا یک رزین کامپوزیتی ترميم می‌شود. مواد ترمیمی بی‌خطر هستند. حساسیت به آمالگام نقره‌ای و سایر مواد ترمیمی نادر می‌باشد.
در صورت عدم درمان، حفره دندان می تواند عوارض مختلفی ایجاد کند. این موارد عبارتند از، درد مداوم دندان. آبسه دندان، که می تواند عوارض خطرناکی را به همراه داشته باشد و عفونت وارد جریان خون می شود.

ایمپلنت دندان چیست؟


از دست دادن دندان‌ها اتفاق ناراحت کننده ‌ای برای همه انسان ها محسوب می‌شود. هنگامی که دندان‌های خود را از دست می‌دهید، نه تنها جای خالی آن زیبایی لبخند را تحت تأثیر قرار می‌دهد بلكه اعتماد به ‌نفس افراد را کاهش می‌دهد و مشکلات متعددی برای سلامت دهان و سلامت عمومی بدن ایجاد می‌نماید. به همین علت پر کردن جای خالی دندان از دست رفته  اقدام مهمی برای این دسته از افراد است. برای پر کردن فضاي خالي روش‌های متعددی وجود دارد. 
متداول‌ترین روش‌های جایگزینی دندان‌های صدمه دیده یا از دست رفته عبارتند از دندان مصنوعی، بریج و ایمپلنت دندان
تا چند دهه پیش استفاده از دندان های مصنوعی رایج بود اما با پیدایش تکنولوژی ایمپلنتولوژی، استفاده از دندان های مصنوعی، رفته رفته کاهش پیدا کرده است.
ایمپلنت دندان یک پیچ فلزی از جنس تيتانيوم است كه با بدن سازگاري دارد، اين پايه فلزي از طريق جراحي در بين استخوانهاي فك قرار ميگيرد كه نقش ريشه دندان را ايفا ميكند. یک روكش سراميكي (تاج) بر روی قسمت پیچ (پایه) قرار می گیرد كه نقش تاج دندان را ايفا ميكند و از طريق اتصال دهنده اي به نام اباتمنت به پايه تيتانيومي متصل ميشود. کارکرد آن همچون یک دندان واقعی است و از نظر زیبایی، تفاوتی با دندان های طبیعی شما نخواهد داشت.
عملكرد ایمپلنت های دندانی مانند یک دندان طبیعی است تا جایی که بعد از کاشت دندان، متوجه تفاوت آن با دندان های طبیعی خود نخواهید شد. ایمپلنت ها یک درمان سالم و مطمئن هستند.
تا زمانی که از ایمپلنت ها مراقبت شود و استخوان های فکین شرایط لازم برای نگهداری را داشته باشند، این درمان، یک درمان دائم برای دندان های از دست رفته خواهد بود.


موارد كاربرد ايمپلنت


ایمپلنت دندان - کاشت دندان چقدر هزینه دارد

  1. زمانی که یک دندان یا چندین دندان بر اثر عوامل گوناگی از دست رفته باشند، برای جایگزینی دندان از دست رفته، از ایمپلنت استفاده می شود.
  2. گاهی به صورت مادرزاد برخی از دندان ها، رویش نمی کنند. برای پر کردن فضای خالی این دندان ها، از کاشت دندان استفاده می شود.
  3. زمانی که یک یا چند دندان از دست می رود، ممکن است جابجایی دندان های مجاور، فضای خالی نامناسبی ایجاد کند که در این صورت، کاشت دندان انجام می گیرد.
  4. زمانی که دندان های از دست رفته، تاثیر نامناسبی بر روی ظاهر فرد بگذارد، باید کاشت دندان انجام گیرد تا زیبایی لبخند، مجددا به صورت فرد بازگردد.

افرادي كه نميتوانند ايمپلنت انجام دهند:

  1. کسانی که به ديابت كنترل نشده مبتلا هستند
  2. خانم های باردار
  3. افرادي كه سابقه سكته قلبي در شش ماه گذشته را دارند
  4. بيمارانی كه ضربان قلب نامنظم و كنترل نشده دارند
  5. بيماراني كه پوكي استخوان دارند به دلیل مصرف طولاني مدت بيس فسفونات، که معمولا برای پیشگیری از پوکی استخوان تجویز می شوند محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی ایجاد می کنند.  
  6. بيماران تحت راديوتراپي به خصوص در ناحيه فک و صورت
  7. شيمي درماني و راديوتراپي، در صورتيكه کمتر از سه ماه از پایان شیمی درمانی و کمتر از شش ماه از پایان پرتو درمانی آن ها میگذرد اقدام به ایمپلنت دندانی ننماید.
  8. بيماريهاي سيستم ايمني، از دیگر افرادی که نمی توانند کاشت دندان انجام دهند مبتلایان به بیماری های سیستم ایمنی مانند لوسمی هستند. تقریباً هر شخصی که سیستم ایمنی بسیار ضعیفی داشته باشد نمی تواند نتیجه خوبی از کاشت پایه ایمپلنت در استخوان فک خود بگیرد.
  9. افرادی که به كشيدن سيگار و قليان عادت کردند.

چه زمانی برای کاشت دندان یا ایمپلنت اقدام نماییم؟


نوجوانان و کودکان بهتر است انجام ایمپلنت دندان را تا پایان دوران رشد خود به تعویق بیاندازند تا فک آنها به اندازه کافی رشد کرده و رشد آن متوقف شود. همچنین حداکثر سن نیز برای ایمپلنت مطرح نیست به طوریکه بسیاری از سالمندان برای رهایی از دندان های مصنوعی دردسر ساز به کاشت ایمپلنت روی می آورند که میزان موفقیت آن نیز بیش از ۹۵ درصد است.


روش درمان ايمپلنت


ابتدا شرایط بیمار مورد بررسی قرار ميگيرد. آزمایشات لازم همچون عکسبرداری، ارزیابی استخوان ها و دندان های مجاور بیمار، مقاومت لثه و سلامت آن بررسی می شود.
جراحي ايمپلنت بسته به شرايط باليني بيمار ميتواند به صورت يك مرحله اي يا دو مرحله اي انجام گردد. در هر صورت جراحي با تزريق بي حسي موضعي آغاز ميگردد. 
روند آن شامل ايجاد برشي كوچك در لثه و باز كردن حفره اي در استخوان با استفاده از فرز ويژه، براي شكل دادن محل پايه تيتانيومي است. 
پایه تیتانیومی همچون یک پیچ کوچک، با کمک دستگاه های پزشکی مناسب، داخل استخوان فك جایگذاری می شوند.
بسته به شرایط بیمار، تاج ایمپلنت در همان جلسه یا جلسات بعدی، روی پایه تیتانیومی قرار می گیرد. معمولا باید منتظر جوش خوردن پایه تیتانیومی با استخوان فك بود.

 طول عمر ایمپلنت دندان دندان های مصنوعی  implant
در این شرایط، بعد از جوش خوردن تیتانیوم، از اباتمنت استفاده می شود و سپس تاج دندان روی پایه تیتانیومی قرار می گیرد. تاج دندان باید دقیقا رنگ دندان های مجاور باشد از این رو پیش از جایگذاری باید رنگ دندان و قالب دندان وی، گرفته شود و در لابراتور دقیقا همان دندان دلخواه ساخته شود.
بعد از قرار دادن ایمپلنت، استخوان فک رشد کند و به پایه تیتانیومی متصل شود. اين فرآيند معمولا چند ماه به طول می انجامد.
در صورتیکه دندان پس از این مدت دچار عفونت ایمپلنت و یا تورم شده باشد، می توان اظهار داشت که در واقع پس زدن ايمپلنت اتفاق افتاده است پس از مشاهده این موارد به پزشک خود مراجعه کنید.


مراقبت هاي اوليه پس از جراحي ايمپلنت


  1. ناحیه کاشت دندان را دستکاری و تحریک نکنید.
  2. بلافاصله بعد از ایمپلنت دندان به منزل بروید و به خوبی استراحت کنید.
  3. از دندانپزشک خود بخواهید که برای شما داروی ضد التهاب و مسکن مناسب تجویز کنند.
  4. بهتر است تا 8 ساعت بعد از انجام ایمپلنت دهان خود را نشویید.
  5. تا یک هفته از انجام فعالیت های سنگین مانند شنا و یا ورزش های دیگر خودداری کنید.
  6. استفاده از دهان شویه های مخصوص تا روز برداشتن بخیه ها توصیه می شود.
  7. برای کاهش تورم ایجاد شده بعد از انجام ایمپلنت می توانید از کمپرس آب یخ استفاده کنید.
  8. اگر میزان خون ریزی بیشتر از حد معمول بود بهتر است گاز استریل را با فشار بر روی محل مورد نظر قرار دهید تا خونریزی را کنترل کنید.
  9. پرهیز از خوردن قهوه، چای و نسکافه به مقدار زیاد و پرهیز از کشیدن سیگار یکی از موارد مهم در مراقبت بعد از ایمپلنت دندان به خصوص در روزهای اول بعد از ایمپلنت می باشد.
  10. تا 72 ساعت مصرف الکل، چای، قهوه و سیگار را کاملا ترک کنید.
  11. تا یک هفته از خوردن خوراکی های سفت مانند آجیل خودداری کنید.


عوامل موثر در افزايش موفقيت ايمپلنت دندان


  • داشتن مادۀ سازگار بافتی
  • ایمپلنتی کاملاً منطبق با محل آماده‌شدۀ استخوانی
  • جراحی با هدف حداقل آسیب بافتی
  • فاز ترمیم بدون حرکت و دست‌نخورده باشد
  • روش‌های جراحی به صورت دقیق انجام شود
  • استفاده صحیح از وسایل که فاصلۀ بین ایمپلنت و استخوان را به حداقل برساند.


طول عمر ايمپلنت چقدر است؟


طول عمر ایمپلنت دندان بالاست اما با توجه به میزان مراقبت هر فرد نیز می تواند متغیر باشد. به طور کلی می توان بیان داشت که طول عمر ایمپلنت چیزی در حدود ۲۰ سال می باشد و بايد همواره نکات مراقبتی و بهداشتی را رعایت کنید تا دچار مشکلات پس از ایمپلنت نشوید که نیاز مجدد برای درمان داشته باشد.
در برخی افراد ممکن است ایمپلنت درست جوش نخورد و یا مراقبت های درمانی را رعایت نکرده باشند، در این صورت دندان دچار پوسیدگی و عفونت خواهد شد. اما همانطور که بیان کردیم ایمپلنت از طول عمر بالای برخوردار است.
البته علاوه بر میزان مراقبت اشخاص، جنس مواد به کار رفته نیز بسیار موثر می باشد. هر چه جنس آن مقاوم تر باشد در نتیجه احتمال شکستگی نیز کاهش می یابد.

جراحی و كشيدن دندان


جراحی و کشیدن دندان به معناي در آوردن آن از جايگاه دندان (استخوان فك) است. امروزه با پيشرفت علم و تكنولوژيهاي نوين، نگهداري و ترميم دندانهاي طبيعي سهل و آسان است، اما گاهي امكان نگهداري دندان وجود ندارد که در این موارد جراحی و كشيدن دندان توسط دندانپزشک توصیه می شود.

تفاوت کشیدن با جراحی دندان در این است که دندانهایی که نیاز به باز کردن لثه و یا برداشت استخوان و … دارند، به جای کشیدن ساده از طریق جراحی خارج می شوند که این کار در دندانپزشکی سپید برای شما انجام می شود.

جراحی و كشيدن دندان علل گوناگوني دارد كه ميتوان به موارد زير اشاره كرد:

جراحی و كشيدن دندان عقل - دندان آسیا جراحی و كشيدن دندان چگونه است

  1.  آسيب شديد دندان يا ضربه، برخي از دندان ها به دليل پوسيدگي شديد و آسيب گسترده (شكسته يا ترك خورده) ترميمشان امكان پذير نيست و نياز به كشيدن دندان است.
  2. بروز بيماري هاي دندان مانند بيماري پريودونتال است كه به عنوان بيماري لثه نيز شناخته ميشود، مجموعه اي از شرايط التهابي است كه بر بافت هاي اطراف لثه و دندان تاثير مي گذارد كه در مراحل اوليه لثه متورم و قرمز شده و ممكن است خونريزي كند.
  3. درمان ارتودنسي، گاهي براي چيدمان درست دندان هاي بهبود يافته نياز به کشیدن دندان است.
  4. پرتودرماني، گاهي براي پيشگيري از عوارض احتمالي مانند جلوگيري از ايجاد عفونت نياز به كشيدن دندانها است.
  5. پيوند اعضاي بدن، داروهايي كه بعد از پيوند اعضا استفاده ميشوند ايمني بدن را ضعيف ميكند و اين احتمال ابتلا به عفونت دندان را افزايش ميدهد؛ بنابراين ممكن است قبل از عمل نياز به كشيدن برخي از دندانها باشد.
  6. دندانهاي نابجا يا فاقد عملكرد، براي جلوگيري از عوارض احتمالي كه ممكن است دندانهاي نابجا تاثير منفي در بهداشت دهان و دندان شما داشته باشند، دندانپزشک به شما توصيه كند دندانهاي نابجا و بي فايده را بكشيد (دندانهايي كه اثري در جوندگي شما ندارند)

براي جراحی و كشيدن دندان در ابتدا دندانپزشک با بي حسي موضعي در ناحيه استخوان فك، بافت لثه و دندان باعث ميشود كه در زمان كشيدن، درمان بدون درد انجام گردد. 

دندان‌های عقل ‌یا دندان‌های آسیای سوم


دندان‌های عقل ‌یا دندان‌های آسیای سوم در واقع آخرین دندان‌های اصلی هستند که در دهان ظاهر می‌شوند. در دهان هر فرد چهار دندان عقل وجود دارد.

این دندانها مانند بقیه دندانهای دیگر در داخل استخوان رشد می یابند، اما آخرین دندانی هستند که رشد می کنند. دندانهای عقل تقریبا در سن ۹ سالگی شروع به شکل گرفتن می کنند. این دندانها در یک حفره کوچک شکل می گیرند و در داخل فک بالا و فک پایین رشد می یابند. ابتدا تاج های این دندانها رشد می یابند و بعد در حدود سن 14 سالگی کامل می شوند. در انتهای دوره نوجوانی یعنی حدود ۱۸ الی ۱۹ سالگی، وقتی که ریشه ها تقریبا شکل گرفتند، دندان عقل شروع به درآمدن از بین استخوانها می کند و به سمت داخل دهان حرکت می کند و معمولاً در سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی ظاهر می‌شوند

دلایل جراحی و کشیدن دندان عقل

البته در بعضی از افراد بطور طبیعی تعداد کمتری موجود است، یکی در بالا و یکی در پایین در هر سمت دهان قرار دارد. بعضی از افراد هرگز دندان عقل در نمی‌آورند. در افراد دیگر، دندان‌های عقل به طور معمول در می‌آیند – دقیقاً مانند دندان‌های آسیای دیگر – و مشکلی ایجاد نمی‌کنند.

بسیاری از افراد دندان عقل نهفته دارند – دندان‌هایی که فضای کافی برای بیرون آمدن به داخل دهان‌ یا رشد طبیعی ندارند. دندان عقل نهفته ممکن است فقط تا حدی رویش کند‌ یا اصلاً بیرون نیاید.

دلایل جراحی و کشیدن دندان عقل


  1. نهفتگی یا نیمه نهفتگی دندان عقل: اگر دندان عقل کامل در نیامده باشد یا امکان تمیز کردن کامل دندان وجود نداشته باشد  مواد غذایی و باکتری ها زیر لثه در اطراف دندان تجمع کرده و منجر به تشکیل پلاک می شوند . پلاک لایه ای چسبیده به دندان است که چنانچه پاک نشود می تواند مشکلات دندانی به شرح زیر را ایجاد کند که منجر به کشیدن دندان شود.
  2. سلولیت: سلولیت یا عفونت بافت نوعی عفونت باکتریایی می باشد که بر اثر دندان عقل نهفته در گلو ، گونه یا زبان ایجاد می گردد . در صورت وجود عفونت در بافتهای اطراف دندان عقل، ممکن است مانند درمانهای عصب کشی دندانپزشک آنتی بیوتیک تجویز کند.
  3. بیماری لثه: اسید پلاک های ایجاد شده سبب بروز عفونت در لثه می گردد. به دنبال این عارضه لثه قرمز ، ملتهب و دردناک می شود . عفونت لثه می تواند سبب آسیب به لثه و دندان های اطراف گردد .
  4. پوسیدگی دندان: پوسیدگی دندان یا به اصطلاح کرم خوردگی دندان زمانی ایجاد می گردد که پلاک سبب خوردگی آن گردد. در نتیجه سبب سوراخ شدن ، آزار و آسیب دندان می گردد. دندان های عقل به دلیل قرارگرفتن در انتهای فک و دسترسی کم برای رعایت بهداشت بیشتر از سایر دندانها در معرض پوسیدگی قرار دارند. البته در صورتی که در مراحل ابتدایی به این پوسیدگی ها رسیدگی شود امکان ترمیم (پرکردن) آنها وجود دارد. همچنین در بعضی از افراد به دلایلی مجبور به نگهداری دندان عقل هستیم بنابراین در این موارد عصب کشی دندان عقل در دستور کار قرار می گیرد.

مراقبت های لازم بعد از جراحی و کشیدن دندان


نكاتي كه پس از خارج كردن دندان بايد رعايت شود:

  1. استراحت تا ٢٤ ساعت اول 
  2. شستشوي مداوم با آب و نمك يا سرم شسشتو
  3. استفاده از كمپرس يخ تا ٢٤ ساعت اول
  4. رژيم غذايي پركالري، حجم زياد مايعات تا ٢٤ ساعت اول
  5. استفاده نكردن از ني به هنگام نوشيدن
  6. عدم مصرف الكل تا ٢٤ ساعت اول
  7. سيگار نكشيدن
  8. تف نكردن
  9. مصرف منظم داروهاي تجويز شده توسط دندانپزشك

علائم عفونت در دندان بعد از كشيدن دندان شامل موارد زير است:
خروج ترشحات چركي و عفوني
داشتن تب بعد از جراحي
درد و تورم زياد در ناحيه

چه موقع باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید


اگرچه اكثر مردم بعد از كشيدن دندان دچار درد، تورم و ناراحتي ميشوند اما عفونت عارضه بسيار شايعي نيست و اگر توصيه هاي تغذيه اي و مراقبتي كه دندانپزشك به آنها كرده است را به درستي رعايت كنند، سريعاً خوب ميشوند.
حتماً به علائم خود بعد از كشيدن دندان توجه كنيد و اگر ٢٤ ساعت بعد از كشيدن دندان متوجه علامت های زیر شدید حتما به دندانپزشك خود مراجعه كنيد.

  1. خون‌ یا چرک در ترشحات بینی
  2.  درد شدیدی که با داروهای مسکن تجویز شده برطرف نمی‌شود
  3. تورم که پس از دو ‌یا سه روز بدتر می‌شود
  4.  طعم بد دهان که از طریق شستشو با آب نمک برطرف نمی‌شود
  5. چرک درون حفره ‌یا تراوش از آن
  6. از دست دادن حس بی حسی مداوم 

اصلاح طرح لبخند


لبخند حالتی از چهره انسان است كه با تکان خوردن عضلات نزدیک به دو گوشهٔ دهان شكل می‌گیرد. لبخند معمولاً بیانگر شادی و لذت درونی انسان‌هاست. لبخند روشی برای برقراری ارتباط احساسی در سراسر جهان است.
طبق تحقيقات لبخند زيبا و دلنشين دومين فاكتور زيبايي صورت است، در نتيجه در سال های اخیر روش های جدیدی برای زیبایی بخشیدن به لبخند ابداع شده است که به آنها اصلاح طرح لبخند می گویند. 
طراحی طرح لبخند مجموعه اي از درمانهاي زيبايي است كه در نهايت به لبخندي زيبا منجر ميشود. در اصلاح طرح لبخند تمامی معایب دندان ها و لثه ها برطرف می شود. براي اصلاح لبخند نياز به بررسي نظم دندانها، فرم، رنگ و طول دندانها داريم، همچنين نحوه قرارگيري دندانهاي دو فك و لثه ها مورد بررسي قرار ميگيرد. 


مزاياي اصلاح طرح لبخند

  1. چهره را جذاب ميكند و اعتماد به نفس را افزايش ميدهد
  2. علاوه بر زيبايي فوايد درماني زيادي دارد
  3. دندان ها مرتب و صاف ميشوند و كمتر در معرض پوسيدگي قرار ميگيرند.
  4. چهره را جوان تر و شاداب تر ميكند.

روشهاي مختلفي براي طراحی طرح لبخند وجود دارد كه در افراد مختلف، متفاوت است:

  1. طراحی طرح لبخند با كامپوزيت ونير
  2. طراحی طرح لبخند با لمينيت


كامپوزيت ونير


كامپوزيت ونير يكي از روش ها براي پوشاندن عيب دندانها و زيباسازي دندان است. قبلا استفاده از کامپوزیت‌ها تنها در ترمیم‌های اقدامی توصیه می‌شدند، اما امروزه جزو بهترین راه‌حل ها برای بازسازی لبخندی زیبا و با دوام مناسب در نظر گرفته می شوند.
کامپوزیت‌ ونیر ها به صورت مستقيم روي دندان ساخته ميشود و به وسیله رزینی که خاصیت چسبندگی به بافت دندان دارد، به دندان متصل می شوند. به دلیل این خاصیت باندینگ زمانی که از کامپوزیت‌ها استفاده می شود، نیاز به برداشت بافت دندان به منظور ایجاد گیر نمی‌باشد. کامپوزیت‌ها به خاطر طبیعت محافظه کارانه،  باند شدن به بافت دندان و همچنین تامین زیبایی انقلابی در دندانپزشکی ترمیمی پدید آورده اند.

مزایای استفاده از کامپوزیت ونیر :

  1. اصلاح تغيير رنگ دندانها
  2. ترمیم شکستگی دندانها
  3. از بين بردن فضاي بين دندانها
  4. مرتب شدن دندانها
  5. ظاهری طبیعی مانند دندان دارند
  6. به بافت لثه آسیب نمی رسانند
  7. کامپوزیت ونیرها تحت تاثیر عوامل خارجی تغییر رنگ نمی دهند
  8. نيازي به تراش زياد دندان ندارد

معايب كامپوزيت ونير:

  1. دوام و طول عمر آن نسبت به لمينيت ها كمتر است
  2. كامپوزيتها رنگ پذيري دارند و در صورت عدم رعايت بهداشت تغيير رنگ ميدهند
  3. استحكام كمتري دارند و در صورت عدم مراقبت و خوردن غذاهاي سفت احتمال ترك خوردگي و شكستگي دارند
  4. در صورت عدم رعايت بهداشت امکان پوسیدگی در دندانهایی که با ونیر پوشیده شده وجود دارد

استفاده از کامپوزیت ونیر برای چه افرادی توصیه نمی شود :

  1. برخی افراد به علت پوسیدگی و پرشدگی زیاد داراي دندانهای مقاوم نیستند توصیه می شود از ونیر در این افراد استفاده نشود
  2. افرادی که دارای اختلال دندان قروچه هستند

دوام و طول عمر کامپوزیت ونیر :
به طور معمول کامپوزیت ونیرها بین 10 تا 15 سال دوام دارند . برای افزایش طول عمر ونیرها باید نکات بهداشتی مربوط به دهان و دندان را به درستی رعایت کرده ، از خوردن غذاي سفت پرهيز شود.


نحوه انجام كامپوزيت ونير:


در مرحله نخست بیمار به دندانپزشک زیبایی مراجعه می کند تا دندان ها و لثه ها بررسی شود . در اين مرحله براي انجام كامپوزيت ونير انتخاب رنگ انتخاب ميشود. کامپوزیت دندان در رنگ‌های متنوعی انجام می‌شود و برای هر شخص ابتدا باید متناسب با نیاز وی رنگ آن انتخاب شود. در مرحله بعد سطح دندان تميز ميشود، اگر سطح دندان‌های تمیز و بدون جرم نباشد نمی‌تواند یک کامپوزیت قوی ساخت. در این مرحله، دندانپزشک دندان‌های شما را پولیش می‌کند تا هر گونه جرم از روی دندان برداشته شود. این آماده‌سازی به لایه مینای دندان نفوذ کرده و عاج یا لایه زیرین دندان ظاهر می‌شود. پس از تمیز کردن دندان، روند واقعی کامپوزیت آغاز می‌شود. اولین مرحله متخلخل کردن سطوح دندان به کمک ” ماده اسیدی دندان” است. حالا نوبت آغشته كردن سطح دندان به مواد چسبي مخصوص است. در این مرحله مواد کامپوزیتی به آرامی و کم کم بر روی دندان قرار گرفته، صیقل داده می شود. سپس مواد کامپوزیتی با استفاده از تابش امواج نوری خاصی سفت می شوند. در مرحله آخر، پولیش زدن سطوح دندان ها انجام ميشود. پولیش موجب جلا دادن سطح دندان ها و دو چندان شدن زیبایی آنها می شود. بر حسب نیاز دندان های بیمار و تشخیص پزشک، ممکن است پولیش زدن دندان ها دو یا سه مرتبه تکرار شود.


مراقبت پس از كامپوزيت ونير:


  1.  روزانه حداقل دو مرتبه دندان ها با یک مسواک نرم مسواک زده شود .
  2.  استفاده از نخ دندان
  3.  به منظور پولیش زدن کامپوزیت ونیر بايد هر 6 ماه یک بار به دندانپزشک زیبایی مراجعه کرد .
  4.  از دهانشویه هایی که دندانپزشک زیبایی توصیه و تجویز می کند استفاده شود .
  5.  می توان از آب نمک جهت ضد عفونی کردن لثه ها و دندان ها استفاده کرد . زیرا که برخی از دهانشویه ها رنگ ویژه ای دارند و موجب تغییر رنگ کامپوزیت ها می شود .
  6.  عادت های رفتاری که با دندان های خود فرد دارد به عنوان مثال باز کردن بسته ها به وسیله دندان و جویدن اجسام سفت و سخت نبایست انجام شود .

 اکثریت اندازه مراجعه به دندانپزشک زیبایی جایگذاری کامپوزیت دندان های جلو می باشد . پیش از آن و با معاینات دندانپزشک زیبایی می بایستی درمان های منحصر به فردی به دندان و لثه ها انجام شود .

لمينت


لمينت سراميكي كه به آن پرسلن ونير نيز گفته ميشود لايه نازكي از سراميك است كه بر روي دندان قرار داده ميشود، ونيرها با هدف اصلاح طرح لبخند و زيبايي دندان ها مورد استفاده قرار ميگيرند. ضخامت لمینت های سرامیکی حدود 0.5 تا 0.6 میلیمتر است که تقریبا دو برابر ضخامت پوست تخم مرغ می باشد. البته تکنولوژی‌های جدید در لمینت های سرامیکی مانند لومینیرز ها نیز به بازار عرضه شده که به آنها ونیرهای فوق نازک می گویند و ضخامت آنها حدود 0.2 میلیمتر است.

كامپوزيت ونيركامپوزيت ونير | Composite veneer


موارد استفاده از لمينت سراميكي:

  1.  رفع کجی و به هم ریختگی دندان در صورتی که شدید نباشد
  2.  رفع تیرگی دندان ها
  3.  پوشش فضای خالی بین دندان ها به خصوص در دندان های جلویی
  4.  برای ترمیم شکستگی ها و لب پر شدن دندان ها

موارد منع استفاده از لمينت سراميكي:

  1.  افرادی که عادت‌ به دندان قروچه کردن دارند.
  2.  افرادی كه بهداشت نامناسب دهانی دارند.
  3.  افرادی که سایش شدید دندانی دارند.

سه خصوصیت منحصربه فرد برای لمینتهای سرامیکی وجود دارد:

  1. قراردادن لمینتهای سرامیکی یک پروسه غیرتهاجمی است. وقتی که لایه نازک لمینتهای سرامیکی را در مقایسه با روکشهای دندانی مقایسه میکنیم، آماده سازی و تراش دندان به نسبت بسیار کمتر است.
  2. خصوصیات سطحی مشابه مینای دندان: یکی از مواردی که باعث بی نظیر شدن لمینت و لومینیر می شود انعکاس نور و خصوصیات نوری مشابه آن مانند مینای دندان است.
  3. قراردادن لامنیت های سرامیکی باعث تقویت نسج و بافت دندان می شود. وقتی لامینت های سرامیکی در این ضخامت کم را با روکش های تمام سرامیکی مقایسه می کنیم. درست است که هردو خصوصیات نوری و رنگی مشابه و زیبایی را ارایه می دهند. ولی نکته جالب اینست که لایه نازک سرامیکی که روی دندان قرار می گیرد به همان نسبت روکش دندانی که کل نسج را فراگرفته توانایی محافظت از بافت دندان را دارد.

طول عمر لمينت سراميكي:
طول عمری که برای لمینت دندانی گفته می شود حدود 20 سال است که حتی می تواند طول عمر بیشتر نیز داشته باشد. ممکن است بر حسب عقب نشینی لثه یا سلیقه شما برای تغییر فرم آن بعد از بیست سال آنها را تعویض کنید.


مراحل انجام لمينت سراميكي:
در مرحله آماده سازی دندان ها، در ابتدا دندانپزشک بخشی از ميناي دندان را که سبب کاهش ضخامت دندان های طبیعی می شود، ميتراشد. این مرحله تاثیر زیادی بر روی ساخت لمینت سرامیکی دارد. تراش دندان ها به گونه ای انجام میشود تا بیمار بعد از لمینت، احساس وجود جسم اضافی را دهان نداشته باشد و دندان ها ظاهر طبیعی خود را حفظ کنند. 
در اين مرحله انتخاب رنگ انجام ميشود، برای انتخاب بهترین رنگ لمینت که با رنگ دندان های بیمار تطابق داشته باشد، از راهنمای رنگ و سایه کمک می گیرد. همچنین سلیقه بیمار برای رنگ، در نظر گرفته می شود. برای قسمت های مختلف دندان امکان انتخاب سایه های متفاوتی وجود دارد که به شفافیت دندان در آن ناحیه بستگی دارد.
پس از اتمام مرحله آماده سازی دندان و انتخاب رنگ، دندانپزشک از دندان ها قالبی تهیه می کند تا آن را برای ساخت لمینت به لابراتوار ارسال کند.


مراقبت پس از لمينت سراميكي:


مراقبت پس از لمینت و کامپوزیت دندان

پس از انجام لمینت سرامیکی دندان، امکان حساسیت موقت به نوشیدنی های گرم و سرد وجود دارد كه در مدت کوتاهی رفع می شود.

  1.  حداقل دو بار در روز به صورت منظم مسواک بزنید.
  2.  کشیدن نخ دندان را در برنامه روزانه مراقبت از دهان و دندان های خود قرار دهید.
  3. توصیه می کنیم از مصرف مواد خوراکی رنگ دار، پرهیز کنید. چرا که بمرور زمان موجب تغییر رنگ روکش های سرامیکی دندان های شما خواهند شد. 
  4. از خوردن غذاهای سخت و میوه های سفت خودداری کنید. توجه داشته باشید، هرگز از دندان برای شکستن آجیل استفاده نکنید، زیرا این کار به قطع باعث شکستگی دندان و لمينت دندان شما می شود.
  5. به دلیل اینکه امکان ترمیم مجدد لمینت سرامیکی وجود ندارد، به مراقبت بيشتري نیاز دارد و در صورت شستگی و آسیب به لمینت دندان، باید تعویض امل صورت گیرد.
  6. برای استفاده از دهانشویه حتما از دندانپزشک معالج خود مشورت بگیرید که دهانشویه مخصوصی را به شما پیشنهاد کند.
  7. مصرف دخانیات اعم از سیگار و قلیان را بطور کل کنار بگذارید چرا که به مرور زمان موجب تغییر رنگ لمینت دندان می شود.
  8. مراجعه به دندانپزشک و چکاپ های دوره ای را هر 6 ماه یکبار داشته باشید تا از بیماری های احتمالی پریودنتال پیشگیری شود.

تفاوت ونير كامپوزيت با لمينت سراميكي


  1. جنس ماده استفاده شده که در نوع سرامیکی با دوام تر و محکم تر است . 
  2. زمان مورد نیاز برای ساخت لمینت سرامیکی حدود دو هفته و برای ونیر کامپوزیت یک جلسه می باشد .
  3. نیاز به تراش و قالب گیری برای لمینت سرامیکی و عدم نیاز به تراش و قالبگیری برای کامپوزیت ونیر
  4. قیمت كامپوزيت ونير نسبت به لمینت سرامیکی ارزانتر است که می‌تواند مزیت کامپوزیت ونیر نسبت به ونیر لمینت به شمار بیاید.

عصب کشی دندان


عصب کشی دندان كه درمان ریشه یا روت کانال‌ تراپی نيز ناميده ميشود، معالجه مجرای ریشه دندان است. عصب کشی یک پروسه دندانپزشکی است که شامل خارج كردن بخش داخلی و نرم دندان یا پالپ (pulp) و شكل دادن فضاي داخلي ريشه و پر كردن آن است و با روکش دندان که روی آن قرار می گیرد شما میتوانید به راحتی مواد غذایی خود را بجوید.
در صورتیکه پوسیدگی دندان در مراحل اولیه درمان نشود و پوسیدگی از مینا عبور نموده و به عاج گسترش یابد در ادامه می‌تواند به فضای پالپ گسترش یابد.
ورود میکروب ها به پالپ دندان باعث ایجاد التهاب در پالپ شده و این التهاب باعث افزایش حجم پالپ می شود. با توجه به اینکه پالپ دندان یک محفظه بسته است، التهاب باعث افزایش شدید فشار داخلی آن می شود. این افزایش فشار، منجر به فشار آمدن به پایانه های عصب دندان شده و درد دندان شروع می شود.

عصب کشی دندان چگونه است  ترمیم و روکش دندان عصب کشی شده

علل عمده صدمه به بخش داخلی و نرم دندان شامل موارد زیر است:

  1.  پوسیدگی عمیق به دلیل عدم رسیدگی و درمان سوراخ ها و حفره های دندان
  2.  انجام چندیدن پروسه درمانی دندانپزشکی روی یک دندان
  3.  بروز ترک در دندان
  4.  وارد شدن آسیب و تروما به دندان

شایع ترین علائم پالپ دندانی که آسیب دیده است عبارتند از:

  1.  احساس درد متوسط تا شدید در دندان
  2.  تورم و احساس گرما در لثه ها

مراحل و جزئیات عصب کشی دندان

 

مراحل انجام دادن عصب کشی
 

مرحله اول عصب کشی دندان : ایزوله کردن دندان با گذاشتن ورقه لاستیکی در دهان


در گام نخست عصب کشی دندان، ابتدا دهان فرد بی حس شده و سپس دندانپزشک با استفاده از یک ورقه لاستیکی به نام رابر دم، دندان را از محیط دهان جدا و ایزوله میکند.
سپس محل دندان در این ورقه لاستیکی که در بیشتر موارد از لاتکس ساخته شده است، سوراخ میشود تا دندان از آن بیرون بزند در حالی که بقیه دندانها و دهان در پشت آن قرار دارند.
به این ترتیب از رسیدن جریان بزاق به دندان تحت درمان جلوگیری میشود. یکی از مهمترین اهداف عصب کشی، آلودگی زدایی از دندان یا به عبارتی ایزوله کردن دندان در درمانهای دندانپزشکی است و از طرفی دندان باید خشک و تمیز بماند. از آنجایی که بزاق حاوی باکتری و ذرات دیگر است، رابر دم به عنوان یک سد در مقابل بزاق عمل میکند تا آلودگیها و ذرات داخل آن به دندان نرسند.
قرار دادن رابر دم بخشی از مراقبتهای استاندارد در عصب کشی است و حتما باید انجام شود. اگر در درمان شما از رابر دم استفاده نشده است از دندانپزشک علت آن را بپرسید.


مرحله دوم عصب کشی دندان : ایجاد سوراخ در تاج دندان


دندانپزشک برای شروع درمان باید به محفظه پالپ داخل دندان دسترسی داشته باشد بنابراین باید تاج دندان سوراخ شود. به این مرحله ایجاد سوراخ دسترسی گفته میشود.
دندانپزشک با استفاده از دریل دندانپزشکی سوراخی ایجاد میکند که تا محفظه پالپ ادامه دارد. از طریق این سوراخ درمان انجام میشود. در مورد دندانهای عقبی، سوراخ دسترسی در سطح جونده ایجاد میشود و در دندانهای جلویی این سوراخ در سطح پشتی دندان ایجاد میگردد.
هنگام ایجاد سوراخ دسترسی، دندانپزشک تمامی مواد پوسیده دندان را نیز برمیدارد و بخشهای شکننده یا لق دندان یا پر شدگی را جدا میکند.
در این زمان دهان بی حس است، رابر دم در دهان قرار دارد و همه چیز برای شروع درمان آماده است. همان طور که پیش تر گفته شد بی حسی دندان اختلال قابل توجهی در حس فشار ایجاد نمیکند بنابراین هنگام دریل کردن لرزش دریل دندانپزشکی را کاملا احساس میکنید. اما این احساس خفیف بوده و دردی همراه آن نیست.
در صورتی که در هر مرحله ای در درمان، احساس درد داشتید با اشاره دندانپزشک را متوجه کنید، چرا که اصلا نباید دردی هنگام عصب کشی احساس کنید. دندانپزشک بی حسی بیشتری استفاده میکند.

 

مرحله سوم عصب کشی دندان : اندازه‌ گیری طول دندان


هدف دندانپزشک درمان تمامی طول مجرای ریشه دندان است نه فراتر از آن. انجام این کار نه تنها بخش مهمی از فرآیند درمانی به شمار می‌آید بلکه در به حداقل رساندن درد پس از عمل و جلوگیری از شکست درمان نیز کمک می‌نماید.
دندانپزشک برای این منظور باید طول هر یک از مجراهای ریشه دندان را اندازه‌ گیری نماید. این اندازه معمولاً حدود نیم میلی‌متر می‌باشد.

 

مرحله چهارم عصب کشی دندان : پاک سازی و شکل دهی مجرای ریشه دندان


در مرحله تمیز کاری دندان ، بافت‌های عصبی زنده یا مرده برداشته میشود و باکتری‌ها از بین رفته و به طور کلی تمامی ذرات و سموم داخل دندان تخلیه و پاک ‌سازی می‌شود. پس از آن مجرای ریشه دندان تراشیده و شکل دهی شده و بزرگ‌تر می‌شود تا اطمینان حاصل شود تمامی دیواره عاری از هر گونه آلودگی و باکتری است. شکل دهی دیواره ‌های مجرای ریشه به نحوی انجام می‌شود که شکل مجرا برای پر کردن ایده آل باشد.


مرحله پنجم عصب کشی دندان : پر کردن دندان


اکنون فضای خالی دندان آماده پر کردن است. در برخی موارد دندانپزشک بلافاصله پس از پاک ‌سازی دندان، آن را با مواد مخصوصی پر می‌کند و در برخی موارد دیگر ممکن است دندانپزشک صلاح ببیند یک هفته منتظر بماند تا در صورتی که همه چیز به خوبی پیش برود دندان پر ‌شود.
در صورتی که روش دوم انتخاب شود دندانپزشک باید مواد پر کننده موقتی در داخل دندان قرار دهد تا جلوی ورود آلودگی‌ها به داخل دندان گرفته شود.

 

مرحله ششم عصب کشی دندان : پر کننده موقتی


پس از این که دندانپزشک دندان را پر کرد، نوعی پر کننده موقتی بر روی تاج آن قرار میدهد. با این کار سوراخ دسترسی که در تاج ایجاد شده بود، بسته و مهر و موم میگردد. در این مرحله، کار عصب‌ کشی تمام شود.


مرحله هفتم عصب کشی دندان: ترمیم دندان


اگر چه در اینجا فرآیند عصب‌ کشی به اتمام رسیده است، اما دندان هنوز کار دارد. برای تقویت ساختار آسیب ‌دیده دندان و همچنین برای این که دوباره بتوانید با این دندان عصب‌ کشی شده غذا بجوید باید ترمیمی مانند روکش دندان، بر روی آن قرار دهید. انتخاب نوع ترمیم بستگی به شرایط دارد. ترمیم ممکن است بلافاصله پس از عصب‌ کشی و یا مدتی بعد از آن روی دندان قرار بگیرد.


مراقبت پس از عصب كشي دندان


چند روز اول پس از درمان، دندان درمان شده امكان دارد دردهاي كم يا زيادي داشته باشد ؛ به طوريكه اين دردها در روزهاي اوليه بيشتر بوده و به صورت دردهاي خود به خود و ضرباندار و حساسيت دندان به لمس و فشار ، خود را نشان مي دهد و پس از اين مدت ، دردهاي خود به خود به تدريج كمتر شده و فقط به هنگام ضربه ( غذا خوردن يا برخورد دندان به دندان فك مقابل ) درد مي گيرد و در نهايت دردها كاملاً از بين مي رود . در مواردي به علت وجود التهاب شديد و يا عفونتهاي قبل از درمان ، اين دردها مي توانند حادتر و شديدتر بوده و گاه همراه تورم باشد كه جاي نگراني نداشته ، واكنش طبيعي بدن به تحريك و درمان انجام شده مي باشد كه با كمك داروها و گذشت زمان، اين حالت حاد از بين مي رود . بنابراين لازم است داروهاي تجويز شده را مطابق دستورالعمل مصرف نمائيد .
دنداني كه نياز به درمان ريشه دارد، اغلب شديداً خراب و ديواره هاي ضعيف و شكننده اي دارد، بدين لحاظ لازم است در در طي دوران پانسمان بسيار احتياط نمائيد و از غذا خوردن معمول با دندان پانسمان شده اجتناب نمائيد . در صورت تخليه كامل پانسمان حتماً براي تجديد پانسمان مراجعه كنيد ؛ ولي در صورتي كه تنها قسمت سطحي پانسمان تخليه شده باشد و عمق آن دست نخورده باشد، نيازي به مراجعه نداريد.

جرم گیری و بلیچینگ دندان


جرم گیری دندان یکی از روش های زیباتر شدن دندان ها می باشد در ابتدا جرم دندان و چگونگی ایجاد شدن آن روی سطوح دندان ها را بررسی کرده، سپس مراقبت ها و ملاحظات پس از جرمگيری که حائز اهمیت است را بازگو میکنیم و در انتها به تفاوت بین بلیچینگ و جرم گیری دندان می پردازیم.

جرم دندان چیست؟


جرم گیری و بلیچینگ دندان      جرم گیری دندان  و سفید شدن دندان

پلاك هاي ميكروبي كه به رنگ زرد يا سفيد هستند همراه با املاح بزاقي بر سطح دندانها مي چسبند و جرم را تشكيل ميدهند. معمولا جرم دندان در امتداد لثه و بخشهايي از دندان كه پر شده اند تشكيل ميشود. بيشترين مقدار جرم در پشت دندانهاي جلو پايين ديده ميشود زيرا مجاري غدد بزاقي به اين قسمت باز ميشوند.
جرم دندان علاوه بر اينكه براي لثه و بافتهاي نگهدارنده دندان مضر ميباشد، محلي براي تجمع و تكثير ميكروبهاي پوسيدگي زا است، اين ميكروبهاي موجود با ترشح اسيد مينای دندان را تحت تاثير قرار داده و منجر به پوسيدگي ميشود.


جرمگيري چيست؟


جرم گیری دندان عبارت است از پاكسازي دندانها با استفاده از ابزارهای دندانپزشكي كه به فرآيند جرمگيری دندان كمك ميكند. جرم گيری دندان به چند روش دستي و يا با دستگاه اولتراسونيک انجام ميشود. در روش جرم گيری دندان دستي دندانپزشک با قلم هاي دستي اقدام به برداشتن جرمهاي اطراف دندان و لثه ميكند ولي در اكثر موارد اين ذرات رسوبي با قلم دستي پاك نميشود و دندانپزشك با بكارگيري دستگاه اولتراسونیک اقدام به جرمگيري دندان ميكند كه در اين روش يك قلم جرمگيري دندان با حركات لرزشي بسيار نرم و ريز و با كمك جريان آب اقدام به خرد كردن اين ذرات رسوبي و جداسازي آنها از سطح دندان اطراف لثه ميكند.

ابزارهای دندانپزشكي جرمگیری دندان   دستگاه اولتراسونیک مناسب برای جرم گیری دندان
 

مراقبت ها و ملاحظات پس از جرم گیری دندان


  1. دهان و دندانها را با آب نمك ولرم و رقيق حداقل دو الي سه بار در طول روز شستشو دهيد.
  2. اولين مسواك پس از درمان با ملايمت زده شود. محل درمان را با مسواك نرم و به آرامي مسواك كنيد.
  3. از خوردن غذاي ادويه دار و تند و همچنين از مصرف الكل خودداري كنيد.
  4. زمان مسواک زدن صحيح حداقل دو الي چهار دقيقه ميباشد.
  5. استفاده از نخ دندان حداقل يك بار در روز الزامي است.
  6. از دهانشويه استفاده كنيد. بهتر است براي انتخاب نوع دهانشويه از دندانپزشكتان مشورت بگيريد.
  7. كنترل بهداشت دهان و دندان هر ٦ ماه يكبار امري ضروري است.
  8. حداقل تا سه روز از كشيدن سيگار، قليان و .... خودداري شود.

اگر بهداشت دندانها را رعايت نكنيد دوباره به اين مشكل دچار خواهيد شد.

علت حساست دندان ها بعد از جرمگيري چيست؟
گاهي بعد از جرم گيری دندان ها، حساسيت دنداني ايجاد ميشود. شايد تصور كنيد كه بخشي از مينای دندان شما از بين رفته است و به همين دليل نسبت به سرما و گرما دچار حساسيت دنداني شده ايد. اين روند كاملا طبيعي است بعد از چند روز شاهد كمتر شدن حساسيت دندانهايتان خواهيد بود. دليل ايجاد اين حساسيت در واقع از بين رفتن بخش سنگيني از جرم هاي دنداني در امتداد لثه بوده است كه با برداشتن آنها بخش هايي از ريشه دندانها به محيط بيرون اكسپوز ميشود، در واقع ريشه دندانها با محيط ارتباط كوچكي برقرار ميكنند كه منجر به ايجاد حساسيت دنداني تا چند هفته خواهد شد، حساسيت گذرا و موقتي است و جاي هيچگونه نگراني نيست.


هر چند وقت يكبار جرمگيري دندان لازم است؟
اين موضوع كاملا به شما و نوع دندانهايتان بستگي دارد، اينكه چه نوع دنداني داريد و بيشتر چه نوع غذاها و خوراكي هايي با رنگ مصنوعي مصرف ميكنيد و البته اينكه تا چه حدي از دندانهايتان مراقبت ميكنيد در طول دوره جرمگيري دندانهايتان موثر است.
تشكيل پلاك روي دندانها يك روند مداوم است. اگر با مسواك زدن برداشته نشود طي ١٠-١٤ ساعت مواد روي دندان تثبيت ميشوند. چنين افرادي ممكن است هر ٦ ماه يكبار نياز به جرمگيري دوره اي داشته باشند. قانون طلايي اين است كه هر ٦ ماه يكبار معاينه روتين دندان انجام شود. دندانپزشك شما قادر خواهد بود به شما توصيه كند كه آيا جرمگيري دوره اي نياز داريد يا نه.
بايد تاكيد كرد جرمگيري دندانها آن ها را تضعيف نميكند بلكه از بيماري هاي لثه جلوگيري ميكند و تا حدي در زيبايي دندانها موثر است.

بروساژ


سفيد كردن دندان   بروساژ دندان
احتمالا شما هم واژه بروساژ را همراه با جرم گيری دندان شنيده ايد. دندانپزشكان با آغشته كردن دندانها به خمير مخصوص و نصب برس كوچكي روي يك وسيله چرخشي اقدام به بروساژ سطوح دنداني مي كنند كه اينكار معمولا بعد از جرمگيري و براي ايجاد سطح صيقلي روي دندان و همچنين حذف رنگ ها و لكه هايي كه چسبندگي زيادي ندارند استفاده ميشود.
اين روزها يكي از درمان هاي زيبايي كه مردم از دندانپزشكان مي خواهند سفيد كردن دندان است. يادتان باشد دندانپزشک شما هنگام جرمگيري، رسوبات رنگي و املاح ته نشين شده روي دندان ها را بر مي دارد و در نتيجه رنگ داخلي دندان تغيير نخواهد كرد و نبايد انتظار سفيد شدن دندان و درخشندگي داشته باشيد، هر چند به دليل از بين رفتن لايه جرم كمي تغيير رنگ را احساس مي كنيد ولي در بليچينگ ماده اي به نام پراكسيد هيدروژن به درون ساختار مينايي دندان نفوذ كرده و باعث اكسيد شدن رنگدانه ها و در نتيجه سفيد شدن دندان ها ميشود. از طرفي كار بيشتر جنبه زيبايي دارد در حاليكه جرمگيري يك اقدام درماني است.

بليچينگ دندان و انواع روشهای آن


بليچينگ دندان Tooth-scaling-and-bleaching

دندان ها به مرور زمان و با افزايش سن دچار بدرنگي ميشوند. دندان ها همچنين ممكن است به علت مصرف مواد رنگي، غذاها، باكتري ها و استفاده از سيگار يا قليان و ... دچار تغيير رنگ شوند. سفيد كردن دندان ها يا بليچينگ درماني است كه در آن بدرنگيها و رنگدانه هايي كه به مرور زمان باعث تغيير رنگ دندان ها شده و حتي بعضي بدرنگيهاي ژنتيكي را برطرف نموده و دندانهايي سفيد و زيبا را به شما هديه ميكند. 
سفید کردن دندان دائمی نیست. در افرادی که دندان‌هایشان مرتبا در معرض غذاها و نوشیدنی‌هایی که باعث رنگ آمیزی دندان می‌شود، است ممکن است سفیدی دندان‌ها در کمتر از یک ماه شروع به محو شدن کند. اما در کسانی که از مصرف غذاها و نوشیدنی‌هایی که لکه ایجاد می‌کند، جلوگیری می‌کنند، ممکن است تا یک سال یا بیشتر نیاز به سفید کردن مجدد یا استفاده از چنین محصولاتی نباشند. درجه سفیدی دندان از فردی به فرد دیگر، بسته به شرایط دندان‌ها، میزان زردی دندان‌ها و نوع سیستم سفید کردن مورد استفاده، متفاوت باشد.

  • بلیچینگ در مطب دندانپزشکی

این روش از بلیچینگ در مطب دندانپزشک انجام شده و از مواد شیمیایی مخصوص با غلظت بالا و مدت زمان کوتاه استفاده می شود. دندانپزشک دندان های شما را با محلول اسیدی آغشته می کند سپس یک ماده اکسید کننده به مینای دندان شما می زند. سپس دندان ها را در معرض نور شدید یا لیزر قرار می دهند( این روش با نام بلچینگ دندان با لیزر هم شناخته می شود). انجام کامل بلیچینگ در این روش معمولا سه تا چهار جلسه طول می کشد و هر جلسه هم حدودا 30 الی 60 دقیقه زمان می برد. دندانپزشکی که شما به آن مراجعه می کنید باید مهارت کافی در این زمینه داشته باشد تا مواد شیمیایی باعث ایجاد حساسیت و ناراحتی همچون درد لثه و دندان درد نشود. دندانپزشک برای جلوگیری از تماس مواد اکسید کننده با لثه، از ژل های محافظت کننده استفاده می کند که با یک نور آبی آن را روی دندان در طی مدت زمان انجام بلیچینگ، ثابت نگه می دارد. هزینه بلیچینگ دندان در کلینیک دندان پزشکی نسبت به خانه معمولا گران تر است. البته به موادی هم که برای بلیچینگ استفاده می شود هم بستگی دارد.

  • بلیچینگ دندان در خانه

این روش بلیچینگ زیر نظر دندانپزشک در منزل و توسط خود فرد انجام می شود. نوع ماده ای که در این روش استفاده می شود، با ماده ای که در مطب توسط دندانپزشک استفاده می شود، متفاوت است. در این روش دندانپزشک از یک قالب از دندان های فرد تهیه کرده و در لابراتوار توسط آن قالب، تری پلاستیکی (نایت گارد) ساخته می شود. ژل بلیچینگ درون قالب نایت گارد ریخته شده و روی دندان قرار داده می شود. مدت زمانی که باید قالب روی دندان ها قرار گیرد بسته به وضعیت دندان های فرد، بین یک الی شش ساعت در روز است. کل پروسه یک دوره درمانی بین یک الی دو هفته برای هر فک می باشد. زیرا در هر بار باید فقط روی یکی از فک ها، قالب قرار گیرد. این روش صبر و حوصله شخص را می طلبد. چنانچه شخص فرصت کافی نداشته و بخواهد بلیچینگ دندان را سریع و در کوتاه ترین زمان انجام دهد، بهتر است این کار را در مطب دندانپزشکی انجام دهد. هزینه این روش نسبت به بلیچینگ دندان در کلینیک دندانپزشکی ارزان تر است. 

  • مزایای بلیچینگ دندان

 این روش یکی از روش های ساده سفید کردن دندان ها می باشد.
 این روش به طور تقریبی بی خطر شناخته شده است.

  • معایب بلیچینگ دندان

 یکی از معایب این روش دوام سفید بودن دندان است که در این روش سفید ماندن دندان ها دائمی نمی باشد و بسته به استفاده شما و رژیم غذایی شما تغییر رنگ ایجاد کرده و به ترمیم و یا بازسازی نیاز دارد. منظور از رژیم غذایی استفاده از نوشابه های گازدار، مصرف دخانیات غذاهایی که دارای رنگدانه هستند می باشد.
 باعث حساسیت در بعضی افراد می شود و فرد از این موضوع بسته به شدت حساسیت رنج می برد اما این حساسیت دائمی نبوده و رفع می گردد.
 نتیجه این شیوه قابل پیش بینی نمی باشد و بسته به لک دندان ، سن و وراثت متفاوت می باشد و با قطعیت از نتیجه این شیوه نمی توان سخن گفت.

مراقبت های پس از بلیچینگ دندان:


یک مراقبت مهم در طول دوران بلیچینگ دندان، کاهش مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگی و رب دار مثل قیمه یا قورمه سبزی در این مدت استفاده نشوند یا حداقل باشند. خصوصا 24 تا 72 ساعت اول پس از بلیچ مطبی بسیار حساس و مهم است. استفاده از دخانیات، سیگار و قلیان طی زمان بلیچنگ ممنوع است.


تفاوت بین جرمگیری و بلیچینگ دندان ها


در جرم گیری دندان جرم ایجاد شده روی سطح دندان و رنگدانه های خارجی که روی دندان چسبیده شده اند با کمک دستگاه اولتراسونیک از دندان کنده می شوند و سطح دندان با کمک برس و خمیر مخصوص تمیز می شود. بنابراین جرمگیری بافت داخلی دندان را روشن نمی کند. برخلاف آن، فرآیند سفید کردن دندان مشابه قرار دادن لباس های سفید در وایتکس است که پس از مدتی چرک مرده شده اند. مواد سفید کننده به داخل دندان نفوذ می کنند و بافت داخلی آن را سفید می کنند.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *

عضویت در خبرنامه

در خبرنامه ما مشترک شوید.

لوگوی شبکه اجتماعی واتس آپ
پشتیبانی آنلاین دندانپزشکی سپید
جهت ارسال پیام در واتساپ اینجا کلیک کنید