ایمپلنت دندان چیست

ایمپلنت دندان چیست

ایمپلنت دندان چیست؟


از دست دادن دندان‌ها اتفاق ناراحت کننده ‌ای برای همه انسان ها محسوب می‌شود. هنگامی که دندان‌های خود را از دست می‌دهید، نه تنها جای خالی آن زیبایی لبخند را تحت تأثیر قرار می‌دهد بلكه اعتماد به ‌نفس افراد را کاهش می‌دهد و مشکلات متعددی برای سلامت دهان و سلامت عمومی بدن ایجاد می‌نماید. به همین علت پر کردن جای خالی دندان از دست رفته  اقدام مهمی برای این دسته از افراد است. برای پر کردن فضاي خالي روش‌های متعددی وجود دارد. 
متداول‌ترین روش‌های جایگزینی دندان‌های صدمه دیده یا از دست رفته عبارتند از دندان مصنوعی، بریج و ایمپلنت دندان
تا چند دهه پیش استفاده از دندان های مصنوعی رایج بود اما با پیدایش تکنولوژی ایمپلنتولوژی، استفاده از دندان های مصنوعی، رفته رفته کاهش پیدا کرده است.
ایمپلنت دندان یک پیچ فلزی از جنس تيتانيوم است كه با بدن سازگاري دارد، اين پايه فلزي از طريق جراحي در بين استخوانهاي فك قرار ميگيرد كه نقش ريشه دندان را ايفا ميكند. یک روكش سراميكي (تاج) بر روی قسمت پیچ (پایه) قرار می گیرد كه نقش تاج دندان را ايفا ميكند و از طريق اتصال دهنده اي به نام اباتمنت به پايه تيتانيومي متصل ميشود. کارکرد آن همچون یک دندان واقعی است و از نظر زیبایی، تفاوتی با دندان های طبیعی شما نخواهد داشت.
عملكرد ایمپلنت های دندانی مانند یک دندان طبیعی است تا جایی که بعد از کاشت دندان، متوجه تفاوت آن با دندان های طبیعی خود نخواهید شد. ایمپلنت ها یک درمان سالم و مطمئن هستند.
تا زمانی که از ایمپلنت ها مراقبت شود و استخوان های فکین شرایط لازم برای نگهداری را داشته باشند، این درمان، یک درمان دائم برای دندان های از دست رفته خواهد بود.


موارد كاربرد ايمپلنت


ایمپلنت دندان - کاشت دندان چقدر هزینه دارد

  1. زمانی که یک دندان یا چندین دندان بر اثر عوامل گوناگی از دست رفته باشند، برای جایگزینی دندان از دست رفته، از ایمپلنت استفاده می شود.
  2. گاهی به صورت مادرزاد برخی از دندان ها، رویش نمی کنند. برای پر کردن فضای خالی این دندان ها، از کاشت دندان استفاده می شود.
  3. زمانی که یک یا چند دندان از دست می رود، ممکن است جابجایی دندان های مجاور، فضای خالی نامناسبی ایجاد کند که در این صورت، کاشت دندان انجام می گیرد.
  4. زمانی که دندان های از دست رفته، تاثیر نامناسبی بر روی ظاهر فرد بگذارد، باید کاشت دندان انجام گیرد تا زیبایی لبخند، مجددا به صورت فرد بازگردد.

افرادي كه نميتوانند ايمپلنت انجام دهند:

  1. کسانی که به ديابت كنترل نشده مبتلا هستند
  2. خانم های باردار
  3. افرادي كه سابقه سكته قلبي در شش ماه گذشته را دارند
  4. بيمارانی كه ضربان قلب نامنظم و كنترل نشده دارند
  5. بيماراني كه پوكي استخوان دارند به دلیل مصرف طولاني مدت بيس فسفونات، که معمولا برای پیشگیری از پوکی استخوان تجویز می شوند محدودیت برای انجام ایمپلنت دندانی ایجاد می کنند.  
  6. بيماران تحت راديوتراپي به خصوص در ناحيه فک و صورت
  7. شيمي درماني و راديوتراپي، در صورتيكه کمتر از سه ماه از پایان شیمی درمانی و کمتر از شش ماه از پایان پرتو درمانی آن ها میگذرد اقدام به ایمپلنت دندانی ننماید.
  8. بيماريهاي سيستم ايمني، از دیگر افرادی که نمی توانند کاشت دندان انجام دهند مبتلایان به بیماری های سیستم ایمنی مانند لوسمی هستند. تقریباً هر شخصی که سیستم ایمنی بسیار ضعیفی داشته باشد نمی تواند نتیجه خوبی از کاشت پایه ایمپلنت در استخوان فک خود بگیرد.
  9. افرادی که به كشيدن سيگار و قليان عادت کردند.

چه زمانی برای کاشت دندان یا ایمپلنت اقدام نماییم؟


نوجوانان و کودکان بهتر است انجام ایمپلنت دندان را تا پایان دوران رشد خود به تعویق بیاندازند تا فک آنها به اندازه کافی رشد کرده و رشد آن متوقف شود. همچنین حداکثر سن نیز برای ایمپلنت مطرح نیست به طوریکه بسیاری از سالمندان برای رهایی از دندان های مصنوعی دردسر ساز به کاشت ایمپلنت روی می آورند که میزان موفقیت آن نیز بیش از ۹۵ درصد است.


روش درمان ايمپلنت


ابتدا شرایط بیمار مورد بررسی قرار ميگيرد. آزمایشات لازم همچون عکسبرداری، ارزیابی استخوان ها و دندان های مجاور بیمار، مقاومت لثه و سلامت آن بررسی می شود.
جراحي ايمپلنت بسته به شرايط باليني بيمار ميتواند به صورت يك مرحله اي يا دو مرحله اي انجام گردد. در هر صورت جراحي با تزريق بي حسي موضعي آغاز ميگردد. 
روند آن شامل ايجاد برشي كوچك در لثه و باز كردن حفره اي در استخوان با استفاده از فرز ويژه، براي شكل دادن محل پايه تيتانيومي است. 
پایه تیتانیومی همچون یک پیچ کوچک، با کمک دستگاه های پزشکی مناسب، داخل استخوان فك جایگذاری می شوند.
بسته به شرایط بیمار، تاج ایمپلنت در همان جلسه یا جلسات بعدی، روی پایه تیتانیومی قرار می گیرد. معمولا باید منتظر جوش خوردن پایه تیتانیومی با استخوان فك بود.

 طول عمر ایمپلنت دندان دندان های مصنوعی  implant
در این شرایط، بعد از جوش خوردن تیتانیوم، از اباتمنت استفاده می شود و سپس تاج دندان روی پایه تیتانیومی قرار می گیرد. تاج دندان باید دقیقا رنگ دندان های مجاور باشد از این رو پیش از جایگذاری باید رنگ دندان و قالب دندان وی، گرفته شود و در لابراتور دقیقا همان دندان دلخواه ساخته شود.
بعد از قرار دادن ایمپلنت، استخوان فک رشد کند و به پایه تیتانیومی متصل شود. اين فرآيند معمولا چند ماه به طول می انجامد.
در صورتیکه دندان پس از این مدت دچار عفونت ایمپلنت و یا تورم شده باشد، می توان اظهار داشت که در واقع پس زدن ايمپلنت اتفاق افتاده است پس از مشاهده این موارد به پزشک خود مراجعه کنید.


مراقبت هاي اوليه پس از جراحي ايمپلنت


  1. ناحیه کاشت دندان را دستکاری و تحریک نکنید.
  2. بلافاصله بعد از ایمپلنت دندان به منزل بروید و به خوبی استراحت کنید.
  3. از دندانپزشک خود بخواهید که برای شما داروی ضد التهاب و مسکن مناسب تجویز کنند.
  4. بهتر است تا 8 ساعت بعد از انجام ایمپلنت دهان خود را نشویید.
  5. تا یک هفته از انجام فعالیت های سنگین مانند شنا و یا ورزش های دیگر خودداری کنید.
  6. استفاده از دهان شویه های مخصوص تا روز برداشتن بخیه ها توصیه می شود.
  7. برای کاهش تورم ایجاد شده بعد از انجام ایمپلنت می توانید از کمپرس آب یخ استفاده کنید.
  8. اگر میزان خون ریزی بیشتر از حد معمول بود بهتر است گاز استریل را با فشار بر روی محل مورد نظر قرار دهید تا خونریزی را کنترل کنید.
  9. پرهیز از خوردن قهوه، چای و نسکافه به مقدار زیاد و پرهیز از کشیدن سیگار یکی از موارد مهم در مراقبت بعد از ایمپلنت دندان به خصوص در روزهای اول بعد از ایمپلنت می باشد.
  10. تا 72 ساعت مصرف الکل، چای، قهوه و سیگار را کاملا ترک کنید.
  11. تا یک هفته از خوردن خوراکی های سفت مانند آجیل خودداری کنید.


عوامل موثر در افزايش موفقيت ايمپلنت دندان


  • داشتن مادۀ سازگار بافتی
  • ایمپلنتی کاملاً منطبق با محل آماده‌شدۀ استخوانی
  • جراحی با هدف حداقل آسیب بافتی
  • فاز ترمیم بدون حرکت و دست‌نخورده باشد
  • روش‌های جراحی به صورت دقیق انجام شود
  • استفاده صحیح از وسایل که فاصلۀ بین ایمپلنت و استخوان را به حداقل برساند.


طول عمر ايمپلنت چقدر است؟


طول عمر ایمپلنت دندان بالاست اما با توجه به میزان مراقبت هر فرد نیز می تواند متغیر باشد. به طور کلی می توان بیان داشت که طول عمر ایمپلنت چیزی در حدود ۲۰ سال می باشد و بايد همواره نکات مراقبتی و بهداشتی را رعایت کنید تا دچار مشکلات پس از ایمپلنت نشوید که نیاز مجدد برای درمان داشته باشد.
در برخی افراد ممکن است ایمپلنت درست جوش نخورد و یا مراقبت های درمانی را رعایت نکرده باشند، در این صورت دندان دچار پوسیدگی و عفونت خواهد شد. اما همانطور که بیان کردیم ایمپلنت از طول عمر بالای برخوردار است.
البته علاوه بر میزان مراقبت اشخاص، جنس مواد به کار رفته نیز بسیار موثر می باشد. هر چه جنس آن مقاوم تر باشد در نتیجه احتمال شکستگی نیز کاهش می یابد.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *

عضویت در خبرنامه

در خبرنامه ما مشترک شوید.

لوگوی شبکه اجتماعی واتس آپ
پشتیبانی آنلاین دندانپزشکی سپید
جهت ارسال پیام در واتساپ اینجا کلیک کنید