جراحی و كشيدن دندان

جراحی و كشيدن دندان

جراحی و كشيدن دندان


جراحی و کشیدن دندان به معناي در آوردن آن از جايگاه دندان (استخوان فك) است. امروزه با پيشرفت علم و تكنولوژيهاي نوين، نگهداري و ترميم دندانهاي طبيعي سهل و آسان است، اما گاهي امكان نگهداري دندان وجود ندارد که در این موارد جراحی و كشيدن دندان توسط دندانپزشک توصیه می شود.

تفاوت کشیدن با جراحی دندان در این است که دندانهایی که نیاز به باز کردن لثه و یا برداشت استخوان و … دارند، به جای کشیدن ساده از طریق جراحی خارج می شوند که این کار در دندانپزشکی سپید برای شما انجام می شود.

جراحی و كشيدن دندان علل گوناگوني دارد كه ميتوان به موارد زير اشاره كرد:

جراحی و كشيدن دندان عقل - دندان آسیا جراحی و كشيدن دندان چگونه است

  1.  آسيب شديد دندان يا ضربه، برخي از دندان ها به دليل پوسيدگي شديد و آسيب گسترده (شكسته يا ترك خورده) ترميمشان امكان پذير نيست و نياز به كشيدن دندان است.
  2. بروز بيماري هاي دندان مانند بيماري پريودونتال است كه به عنوان بيماري لثه نيز شناخته ميشود، مجموعه اي از شرايط التهابي است كه بر بافت هاي اطراف لثه و دندان تاثير مي گذارد كه در مراحل اوليه لثه متورم و قرمز شده و ممكن است خونريزي كند.
  3. درمان ارتودنسي، گاهي براي چيدمان درست دندان هاي بهبود يافته نياز به کشیدن دندان است.
  4. پرتودرماني، گاهي براي پيشگيري از عوارض احتمالي مانند جلوگيري از ايجاد عفونت نياز به كشيدن دندانها است.
  5. پيوند اعضاي بدن، داروهايي كه بعد از پيوند اعضا استفاده ميشوند ايمني بدن را ضعيف ميكند و اين احتمال ابتلا به عفونت دندان را افزايش ميدهد؛ بنابراين ممكن است قبل از عمل نياز به كشيدن برخي از دندانها باشد.
  6. دندانهاي نابجا يا فاقد عملكرد، براي جلوگيري از عوارض احتمالي كه ممكن است دندانهاي نابجا تاثير منفي در بهداشت دهان و دندان شما داشته باشند، دندانپزشک به شما توصيه كند دندانهاي نابجا و بي فايده را بكشيد (دندانهايي كه اثري در جوندگي شما ندارند)

براي جراحی و كشيدن دندان در ابتدا دندانپزشک با بي حسي موضعي در ناحيه استخوان فك، بافت لثه و دندان باعث ميشود كه در زمان كشيدن، درمان بدون درد انجام گردد. 

دندان‌های عقل ‌یا دندان‌های آسیای سوم


دندان‌های عقل ‌یا دندان‌های آسیای سوم در واقع آخرین دندان‌های اصلی هستند که در دهان ظاهر می‌شوند. در دهان هر فرد چهار دندان عقل وجود دارد.

این دندانها مانند بقیه دندانهای دیگر در داخل استخوان رشد می یابند، اما آخرین دندانی هستند که رشد می کنند. دندانهای عقل تقریبا در سن ۹ سالگی شروع به شکل گرفتن می کنند. این دندانها در یک حفره کوچک شکل می گیرند و در داخل فک بالا و فک پایین رشد می یابند. ابتدا تاج های این دندانها رشد می یابند و بعد در حدود سن 14 سالگی کامل می شوند. در انتهای دوره نوجوانی یعنی حدود ۱۸ الی ۱۹ سالگی، وقتی که ریشه ها تقریبا شکل گرفتند، دندان عقل شروع به درآمدن از بین استخوانها می کند و به سمت داخل دهان حرکت می کند و معمولاً در سنین ۱۷ تا ۲۵ سالگی ظاهر می‌شوند

دلایل جراحی و کشیدن دندان عقل

البته در بعضی از افراد بطور طبیعی تعداد کمتری موجود است، یکی در بالا و یکی در پایین در هر سمت دهان قرار دارد. بعضی از افراد هرگز دندان عقل در نمی‌آورند. در افراد دیگر، دندان‌های عقل به طور معمول در می‌آیند – دقیقاً مانند دندان‌های آسیای دیگر – و مشکلی ایجاد نمی‌کنند.

بسیاری از افراد دندان عقل نهفته دارند – دندان‌هایی که فضای کافی برای بیرون آمدن به داخل دهان‌ یا رشد طبیعی ندارند. دندان عقل نهفته ممکن است فقط تا حدی رویش کند‌ یا اصلاً بیرون نیاید.

دلایل جراحی و کشیدن دندان عقل


  1. نهفتگی یا نیمه نهفتگی دندان عقل: اگر دندان عقل کامل در نیامده باشد یا امکان تمیز کردن کامل دندان وجود نداشته باشد  مواد غذایی و باکتری ها زیر لثه در اطراف دندان تجمع کرده و منجر به تشکیل پلاک می شوند . پلاک لایه ای چسبیده به دندان است که چنانچه پاک نشود می تواند مشکلات دندانی به شرح زیر را ایجاد کند که منجر به کشیدن دندان شود.
  2. سلولیت: سلولیت یا عفونت بافت نوعی عفونت باکتریایی می باشد که بر اثر دندان عقل نهفته در گلو ، گونه یا زبان ایجاد می گردد . در صورت وجود عفونت در بافتهای اطراف دندان عقل، ممکن است مانند درمانهای عصب کشی دندانپزشک آنتی بیوتیک تجویز کند.
  3. بیماری لثه: اسید پلاک های ایجاد شده سبب بروز عفونت در لثه می گردد. به دنبال این عارضه لثه قرمز ، ملتهب و دردناک می شود . عفونت لثه می تواند سبب آسیب به لثه و دندان های اطراف گردد .
  4. پوسیدگی دندان: پوسیدگی دندان یا به اصطلاح کرم خوردگی دندان زمانی ایجاد می گردد که پلاک سبب خوردگی آن گردد. در نتیجه سبب سوراخ شدن ، آزار و آسیب دندان می گردد. دندان های عقل به دلیل قرارگرفتن در انتهای فک و دسترسی کم برای رعایت بهداشت بیشتر از سایر دندانها در معرض پوسیدگی قرار دارند. البته در صورتی که در مراحل ابتدایی به این پوسیدگی ها رسیدگی شود امکان ترمیم (پرکردن) آنها وجود دارد. همچنین در بعضی از افراد به دلایلی مجبور به نگهداری دندان عقل هستیم بنابراین در این موارد عصب کشی دندان عقل در دستور کار قرار می گیرد.

مراقبت های لازم بعد از جراحی و کشیدن دندان


نكاتي كه پس از خارج كردن دندان بايد رعايت شود:

  1. استراحت تا ٢٤ ساعت اول 
  2. شستشوي مداوم با آب و نمك يا سرم شسشتو
  3. استفاده از كمپرس يخ تا ٢٤ ساعت اول
  4. رژيم غذايي پركالري، حجم زياد مايعات تا ٢٤ ساعت اول
  5. استفاده نكردن از ني به هنگام نوشيدن
  6. عدم مصرف الكل تا ٢٤ ساعت اول
  7. سيگار نكشيدن
  8. تف نكردن
  9. مصرف منظم داروهاي تجويز شده توسط دندانپزشك

علائم عفونت در دندان بعد از كشيدن دندان شامل موارد زير است:
خروج ترشحات چركي و عفوني
داشتن تب بعد از جراحي
درد و تورم زياد در ناحيه

چه موقع باید با دندانپزشک خود تماس بگیرید


اگرچه اكثر مردم بعد از كشيدن دندان دچار درد، تورم و ناراحتي ميشوند اما عفونت عارضه بسيار شايعي نيست و اگر توصيه هاي تغذيه اي و مراقبتي كه دندانپزشك به آنها كرده است را به درستي رعايت كنند، سريعاً خوب ميشوند.
حتماً به علائم خود بعد از كشيدن دندان توجه كنيد و اگر ٢٤ ساعت بعد از كشيدن دندان متوجه علامت های زیر شدید حتما به دندانپزشك خود مراجعه كنيد.

  1. خون‌ یا چرک در ترشحات بینی
  2.  درد شدیدی که با داروهای مسکن تجویز شده برطرف نمی‌شود
  3. تورم که پس از دو ‌یا سه روز بدتر می‌شود
  4.  طعم بد دهان که از طریق شستشو با آب نمک برطرف نمی‌شود
  5. چرک درون حفره ‌یا تراوش از آن
  6. از دست دادن حس بی حسی مداوم 

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *

عضویت در خبرنامه

در خبرنامه ما مشترک شوید.

لوگوی شبکه اجتماعی واتس آپ
پشتیبانی آنلاین دندانپزشکی سپید
جهت ارسال پیام در واتساپ اینجا کلیک کنید