جرم گیری و بلیچینگ دندان

جرم گیری و بلیچینگ دندان

جرم گیری و بلیچینگ دندان


جرم گیری دندان یکی از روش های زیباتر شدن دندان ها می باشد در ابتدا جرم دندان و چگونگی ایجاد شدن آن روی سطوح دندان ها را بررسی کرده، سپس مراقبت ها و ملاحظات پس از جرمگيری که حائز اهمیت است را بازگو میکنیم و در انتها به تفاوت بین بلیچینگ و جرم گیری دندان می پردازیم.

جرم دندان چیست؟


جرم گیری و بلیچینگ دندان      جرم گیری دندان  و سفید شدن دندان

پلاك هاي ميكروبي كه به رنگ زرد يا سفيد هستند همراه با املاح بزاقي بر سطح دندانها مي چسبند و جرم را تشكيل ميدهند. معمولا جرم دندان در امتداد لثه و بخشهايي از دندان كه پر شده اند تشكيل ميشود. بيشترين مقدار جرم در پشت دندانهاي جلو پايين ديده ميشود زيرا مجاري غدد بزاقي به اين قسمت باز ميشوند.
جرم دندان علاوه بر اينكه براي لثه و بافتهاي نگهدارنده دندان مضر ميباشد، محلي براي تجمع و تكثير ميكروبهاي پوسيدگي زا است، اين ميكروبهاي موجود با ترشح اسيد مينای دندان را تحت تاثير قرار داده و منجر به پوسيدگي ميشود.


جرمگيري چيست؟


جرم گیری دندان عبارت است از پاكسازي دندانها با استفاده از ابزارهای دندانپزشكي كه به فرآيند جرمگيری دندان كمك ميكند. جرم گيری دندان به چند روش دستي و يا با دستگاه اولتراسونيک انجام ميشود. در روش جرم گيری دندان دستي دندانپزشک با قلم هاي دستي اقدام به برداشتن جرمهاي اطراف دندان و لثه ميكند ولي در اكثر موارد اين ذرات رسوبي با قلم دستي پاك نميشود و دندانپزشك با بكارگيري دستگاه اولتراسونیک اقدام به جرمگيري دندان ميكند كه در اين روش يك قلم جرمگيري دندان با حركات لرزشي بسيار نرم و ريز و با كمك جريان آب اقدام به خرد كردن اين ذرات رسوبي و جداسازي آنها از سطح دندان اطراف لثه ميكند.

ابزارهای دندانپزشكي جرمگیری دندان   دستگاه اولتراسونیک مناسب برای جرم گیری دندان
 

مراقبت ها و ملاحظات پس از جرم گیری دندان


  1. دهان و دندانها را با آب نمك ولرم و رقيق حداقل دو الي سه بار در طول روز شستشو دهيد.
  2. اولين مسواك پس از درمان با ملايمت زده شود. محل درمان را با مسواك نرم و به آرامي مسواك كنيد.
  3. از خوردن غذاي ادويه دار و تند و همچنين از مصرف الكل خودداري كنيد.
  4. زمان مسواک زدن صحيح حداقل دو الي چهار دقيقه ميباشد.
  5. استفاده از نخ دندان حداقل يك بار در روز الزامي است.
  6. از دهانشويه استفاده كنيد. بهتر است براي انتخاب نوع دهانشويه از دندانپزشكتان مشورت بگيريد.
  7. كنترل بهداشت دهان و دندان هر ٦ ماه يكبار امري ضروري است.
  8. حداقل تا سه روز از كشيدن سيگار، قليان و .... خودداري شود.

اگر بهداشت دندانها را رعايت نكنيد دوباره به اين مشكل دچار خواهيد شد.

علت حساست دندان ها بعد از جرمگيري چيست؟
گاهي بعد از جرم گيری دندان ها، حساسيت دنداني ايجاد ميشود. شايد تصور كنيد كه بخشي از مينای دندان شما از بين رفته است و به همين دليل نسبت به سرما و گرما دچار حساسيت دنداني شده ايد. اين روند كاملا طبيعي است بعد از چند روز شاهد كمتر شدن حساسيت دندانهايتان خواهيد بود. دليل ايجاد اين حساسيت در واقع از بين رفتن بخش سنگيني از جرم هاي دنداني در امتداد لثه بوده است كه با برداشتن آنها بخش هايي از ريشه دندانها به محيط بيرون اكسپوز ميشود، در واقع ريشه دندانها با محيط ارتباط كوچكي برقرار ميكنند كه منجر به ايجاد حساسيت دنداني تا چند هفته خواهد شد، حساسيت گذرا و موقتي است و جاي هيچگونه نگراني نيست.


هر چند وقت يكبار جرمگيري دندان لازم است؟
اين موضوع كاملا به شما و نوع دندانهايتان بستگي دارد، اينكه چه نوع دنداني داريد و بيشتر چه نوع غذاها و خوراكي هايي با رنگ مصنوعي مصرف ميكنيد و البته اينكه تا چه حدي از دندانهايتان مراقبت ميكنيد در طول دوره جرمگيري دندانهايتان موثر است.
تشكيل پلاك روي دندانها يك روند مداوم است. اگر با مسواك زدن برداشته نشود طي ١٠-١٤ ساعت مواد روي دندان تثبيت ميشوند. چنين افرادي ممكن است هر ٦ ماه يكبار نياز به جرمگيري دوره اي داشته باشند. قانون طلايي اين است كه هر ٦ ماه يكبار معاينه روتين دندان انجام شود. دندانپزشك شما قادر خواهد بود به شما توصيه كند كه آيا جرمگيري دوره اي نياز داريد يا نه.
بايد تاكيد كرد جرمگيري دندانها آن ها را تضعيف نميكند بلكه از بيماري هاي لثه جلوگيري ميكند و تا حدي در زيبايي دندانها موثر است.

بروساژ


سفيد كردن دندان   بروساژ دندان
احتمالا شما هم واژه بروساژ را همراه با جرم گيری دندان شنيده ايد. دندانپزشكان با آغشته كردن دندانها به خمير مخصوص و نصب برس كوچكي روي يك وسيله چرخشي اقدام به بروساژ سطوح دنداني مي كنند كه اينكار معمولا بعد از جرمگيري و براي ايجاد سطح صيقلي روي دندان و همچنين حذف رنگ ها و لكه هايي كه چسبندگي زيادي ندارند استفاده ميشود.
اين روزها يكي از درمان هاي زيبايي كه مردم از دندانپزشكان مي خواهند سفيد كردن دندان است. يادتان باشد دندانپزشک شما هنگام جرمگيري، رسوبات رنگي و املاح ته نشين شده روي دندان ها را بر مي دارد و در نتيجه رنگ داخلي دندان تغيير نخواهد كرد و نبايد انتظار سفيد شدن دندان و درخشندگي داشته باشيد، هر چند به دليل از بين رفتن لايه جرم كمي تغيير رنگ را احساس مي كنيد ولي در بليچينگ ماده اي به نام پراكسيد هيدروژن به درون ساختار مينايي دندان نفوذ كرده و باعث اكسيد شدن رنگدانه ها و در نتيجه سفيد شدن دندان ها ميشود. از طرفي كار بيشتر جنبه زيبايي دارد در حاليكه جرمگيري يك اقدام درماني است.

بليچينگ دندان و انواع روشهای آن


بليچينگ دندان Tooth-scaling-and-bleaching

دندان ها به مرور زمان و با افزايش سن دچار بدرنگي ميشوند. دندان ها همچنين ممكن است به علت مصرف مواد رنگي، غذاها، باكتري ها و استفاده از سيگار يا قليان و ... دچار تغيير رنگ شوند. سفيد كردن دندان ها يا بليچينگ درماني است كه در آن بدرنگيها و رنگدانه هايي كه به مرور زمان باعث تغيير رنگ دندان ها شده و حتي بعضي بدرنگيهاي ژنتيكي را برطرف نموده و دندانهايي سفيد و زيبا را به شما هديه ميكند. 
سفید کردن دندان دائمی نیست. در افرادی که دندان‌هایشان مرتبا در معرض غذاها و نوشیدنی‌هایی که باعث رنگ آمیزی دندان می‌شود، است ممکن است سفیدی دندان‌ها در کمتر از یک ماه شروع به محو شدن کند. اما در کسانی که از مصرف غذاها و نوشیدنی‌هایی که لکه ایجاد می‌کند، جلوگیری می‌کنند، ممکن است تا یک سال یا بیشتر نیاز به سفید کردن مجدد یا استفاده از چنین محصولاتی نباشند. درجه سفیدی دندان از فردی به فرد دیگر، بسته به شرایط دندان‌ها، میزان زردی دندان‌ها و نوع سیستم سفید کردن مورد استفاده، متفاوت باشد.

  • بلیچینگ در مطب دندانپزشکی

این روش از بلیچینگ در مطب دندانپزشک انجام شده و از مواد شیمیایی مخصوص با غلظت بالا و مدت زمان کوتاه استفاده می شود. دندانپزشک دندان های شما را با محلول اسیدی آغشته می کند سپس یک ماده اکسید کننده به مینای دندان شما می زند. سپس دندان ها را در معرض نور شدید یا لیزر قرار می دهند( این روش با نام بلچینگ دندان با لیزر هم شناخته می شود). انجام کامل بلیچینگ در این روش معمولا سه تا چهار جلسه طول می کشد و هر جلسه هم حدودا 30 الی 60 دقیقه زمان می برد. دندانپزشکی که شما به آن مراجعه می کنید باید مهارت کافی در این زمینه داشته باشد تا مواد شیمیایی باعث ایجاد حساسیت و ناراحتی همچون درد لثه و دندان درد نشود. دندانپزشک برای جلوگیری از تماس مواد اکسید کننده با لثه، از ژل های محافظت کننده استفاده می کند که با یک نور آبی آن را روی دندان در طی مدت زمان انجام بلیچینگ، ثابت نگه می دارد. هزینه بلیچینگ دندان در کلینیک دندان پزشکی نسبت به خانه معمولا گران تر است. البته به موادی هم که برای بلیچینگ استفاده می شود هم بستگی دارد.

  • بلیچینگ دندان در خانه

این روش بلیچینگ زیر نظر دندانپزشک در منزل و توسط خود فرد انجام می شود. نوع ماده ای که در این روش استفاده می شود، با ماده ای که در مطب توسط دندانپزشک استفاده می شود، متفاوت است. در این روش دندانپزشک از یک قالب از دندان های فرد تهیه کرده و در لابراتوار توسط آن قالب، تری پلاستیکی (نایت گارد) ساخته می شود. ژل بلیچینگ درون قالب نایت گارد ریخته شده و روی دندان قرار داده می شود. مدت زمانی که باید قالب روی دندان ها قرار گیرد بسته به وضعیت دندان های فرد، بین یک الی شش ساعت در روز است. کل پروسه یک دوره درمانی بین یک الی دو هفته برای هر فک می باشد. زیرا در هر بار باید فقط روی یکی از فک ها، قالب قرار گیرد. این روش صبر و حوصله شخص را می طلبد. چنانچه شخص فرصت کافی نداشته و بخواهد بلیچینگ دندان را سریع و در کوتاه ترین زمان انجام دهد، بهتر است این کار را در مطب دندانپزشکی انجام دهد. هزینه این روش نسبت به بلیچینگ دندان در کلینیک دندانپزشکی ارزان تر است. 

  • مزایای بلیچینگ دندان

 این روش یکی از روش های ساده سفید کردن دندان ها می باشد.
 این روش به طور تقریبی بی خطر شناخته شده است.

  • معایب بلیچینگ دندان

 یکی از معایب این روش دوام سفید بودن دندان است که در این روش سفید ماندن دندان ها دائمی نمی باشد و بسته به استفاده شما و رژیم غذایی شما تغییر رنگ ایجاد کرده و به ترمیم و یا بازسازی نیاز دارد. منظور از رژیم غذایی استفاده از نوشابه های گازدار، مصرف دخانیات غذاهایی که دارای رنگدانه هستند می باشد.
 باعث حساسیت در بعضی افراد می شود و فرد از این موضوع بسته به شدت حساسیت رنج می برد اما این حساسیت دائمی نبوده و رفع می گردد.
 نتیجه این شیوه قابل پیش بینی نمی باشد و بسته به لک دندان ، سن و وراثت متفاوت می باشد و با قطعیت از نتیجه این شیوه نمی توان سخن گفت.

مراقبت های پس از بلیچینگ دندان:


یک مراقبت مهم در طول دوران بلیچینگ دندان، کاهش مصرف غذاها و نوشیدنی های رنگی و رب دار مثل قیمه یا قورمه سبزی در این مدت استفاده نشوند یا حداقل باشند. خصوصا 24 تا 72 ساعت اول پس از بلیچ مطبی بسیار حساس و مهم است. استفاده از دخانیات، سیگار و قلیان طی زمان بلیچنگ ممنوع است.


تفاوت بین جرمگیری و بلیچینگ دندان ها


در جرم گیری دندان جرم ایجاد شده روی سطح دندان و رنگدانه های خارجی که روی دندان چسبیده شده اند با کمک دستگاه اولتراسونیک از دندان کنده می شوند و سطح دندان با کمک برس و خمیر مخصوص تمیز می شود. بنابراین جرمگیری بافت داخلی دندان را روشن نمی کند. برخلاف آن، فرآیند سفید کردن دندان مشابه قرار دادن لباس های سفید در وایتکس است که پس از مدتی چرک مرده شده اند. مواد سفید کننده به داخل دندان نفوذ می کنند و بافت داخلی آن را سفید می کنند.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *

عضویت در خبرنامه

در خبرنامه ما مشترک شوید.

لوگوی شبکه اجتماعی واتس آپ
پشتیبانی آنلاین دندانپزشکی سپید
جهت ارسال پیام در واتساپ اینجا کلیک کنید